18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARABÜK

Yırtıcı böcekler görevde

Karabük Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri tarafından orman zararlılarıyla biyolojik mücadele kapsamında Keltepe ormanlarındaki göknar ve çam ağaçlarına Thanasimus formicarius adı verilen 2 bin 839 yırtıcı böcek bırakıldı.

İşletme müdürü Mehmet Emin Uzunsoy, gazetecilere yaptığı açıklamada Karabük'ün yüzde 70'inin ormanlarla kaplı olduğunu, bu ormanları zararlılardan korumak için biyolojik mücadele başlattıklarını söyledi.

Yaklaşık 2 yıl önce başlatılan çalışma kapsamında laboratuvarlarda yırtıcı böceklerden yetiştirdiklerini ifade eden Uzunsoy, "En az orman yangınları kadar tehlikeli olan kabuk böceği zararlısına karşı önlem almak ve mücadele etmek için kendi laboratuvarlarımızda ürettiğimiz yırtıcı böcekleri ormanlarımıza salıyoruz. Bu böcekler, kabuk böceklerini yiyerek besleniyor" diye konuştu.

Karabük Orman İşletme Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Zuhal Aslan ise, yırtıcı böceklerin üretimi hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Ormanlarda bulunan böcek tuzaklarından toplanan ergin böcekleri laboratuvarlarımızda çiftleştiriyoruz. 10 gün kavanozlarda çiftleştiriyoruz ve daha sonra Ormana salıyoruz. Ergin böceklerin bıraktıkları yumurtaları 8 gün boyunca karanlık ortamda besliyoruz ve ortaya çıkan larvaları 30 gün boyunca kabuk böceği ile besledikten sonra tek tek tüplere koyarak Ormana salımlarına başlıyoruz." -

AA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2013 Perşembe 17:17:14
Güncelleme :26 Haziran 2013 Çarşamba 16:35:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?