5
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

El yazmalarına süper güvenlik sistemi

Kastamonu'da üç ay önce tavan aralarında hiçbir güvenlik önlemi olmadan saklanan tarihi el yazmalar artık milyar liralık çelik kasada muhafaza edilecek.

Halk Kütüphanesi'ne kurulan bu sistem ile Türkiye'de eşine nadir rastlanacak 4 bin 185 tarihi el yazma eser koruma altına alındı. Koruma altına alınan el yazmalarının en eskileri yaklaşık 900 yıllık olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz aylarda çatı aralarında sürünen tarihi el yazmalarımız artık layık oldukları raflara kavuştu. Kastamonu Halk Kütüphanesi'nde bulunan 4 bin 185 tane el yazma eser hak ettiği şekilde korunuyor.

Bir zamanlar Halk Kütüphanesi'nin çatı aralarında korumasız bir şekilde muhafaza edilen el yazma eserler şimdi ise sıcaklık ve nemin ayarlamak için özel cihazların bulunduğu odada çelik raflı kasalarda korunuyor. Kastamonu'daki hayır sever vatandaşların yardımlarıyla yaptırılan milyarlık çekil kasalar, yangın, su baskını ve benzeri olaylara karşı dayanıklı. Ayrıca el yazmalarının bulunduğu oda ve tüm kütüphane 24 saat kayıt altına alınan kamera sistemi ile çevrili.

Kastamonu'nun diğer bir tarihi belgeleri olan 9 bin 300 eski harfli basma eser ise başka bir odada cam rafların içinde kamera sistemi ve özel güvenlik ağı ile korunuyor.

.
Yayın Tarihi : 28 Mart 2006 Salı 19:47:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?