4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Çöpler berteraf edilecek

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Karadeniz Bölgesi'ndeki çöp sorununun çözümlenmesi için Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri inşa edeceklerini belirtti.

CHP Ordu Milletvekili Kazım Türkmen'in verdiği soru önergesini cevaplandıran Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Samsun'dan Hopa'ya kadar olan bölgenin büyük bir bölümünde çöp alanlarının deniz kenarında olduğunu, bu görüntüyü gören insanın içinin sızladığını belirtti. Nüfus artışıyla birlikte kentlerin geliştiğini, ancak çöp sorununun insan ve çevre sağlığı açısından potansiyel tehlike haline geldiğini kaydeden Bakan Pepe, katı atıkların toprağın ve yüzey ve yeraltı sularının kirlenmesine yol açtığını, depolama sahasında oluşan gazın içindeki metan gazının da hava kirliliğine sebep olduğunu vurguladı. Bunun önüne geçebilmek için 1991 yılından itibaren katı atık depolama tesislerinin yapımına ağırlık verildiğini ve bugüne kadar 15 entegre katı atık depolama tesisi yapıldığını belirten Bakan Pepe, Türkiye'de atıkların yüzde 66'sının vahşi depolama yöntemiyle bertaraf edilmeye çalışıldığını ifade etti.

Karadeniz'de belediyeler tarafından kurulan birlikler vasıtasıyla bu sorunun önüne geçmeye çalıştıklarını kaydeden Bakan Pepe, "Bu kapsamda Samsun Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi inşaat halindedir. Diğer taraftar bakanlığımız koordinatörlüğünde ve desteğinde Trabzon-Rize, Bolu, Adapazarı, Sinop illerinin de aralarında bulunduğu 10 adet entegre bertaraf tesisinin temeli atılmıştır. Atığın kaynaktan başlayarak en aza indirilmesi, yeniden kullanılması, geri kazanımıyla çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde bertarafına ilişkin gerekli çalışmalar yürütülmektedir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2006 Perşembe 13:59:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?