5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Hükümet fındıkçıya sahip çıksın'

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hükümetin sadece Avrupalı temsilcileri değil, "ülkesini seven" uzmanları, çiftçileri ve onların temsilcisi olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ni dinlemesi gerektiğini bildirdi.

Bayraktar yaptığı açıklamada, fındık sorununun tüm Türkiye'yi ilgilendiren bir sorun olduğunu belirtti ve "Bir ürün ülkemize yılda 2 milyar dolar döviz geliri sağlıyorsa ve bu gelir 500-600 milyon dolar düzeylerine düşme tehlikesiyle karşı karşıyaysa bu durum her halde hükümeti de ilgilendirecektir ve ilgilendirmelidir" dedi.

Gereken önlemler alınmazsa "çok zor durumda bulunan fındık üreticisinden" daha büyük tepkiler gelebileceğine dikkat çeken Bayraktar, hükümete bir hafta içerisinde fındığa sahip çıktığını gösteren bir açıklama yapma çağrısında bulundu.

Bayraktar, fındıkta yeni hasat dönemine girildiğini duyurdu ve sorun çözülmezse daha büyük boyutlar kazanacağını bildirdi.

Fiskobirlik'in sorunu acilen çözüme kavuşturması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "İyi bir rekolte beklenen bu yılın üretimi için de arz fazlası sorunu yaşanmaması için bir stok müessesesi belirlenerek, şimdiden önlem alınmalıdır" dedi.

Bayraktar, fiyatların 2,5 YTL'nin altına düştüğünü kaydetti ve yapılacak düzenlemeyle fiyatların, 2006 ürün maliyeti olan 3,54 YTL'nin altına düşmesinin önlenmesi ve fındık üreticisinin bunun üzerinde bir fiyatla ürününü pazarlaması gerektiğini ifade etti.

Bayraktar, Türkiye'de 7-8 milyon insanı ilgilendiren ve Türkiye'ye 2 milyar dolar döviz kazandıran ürünün ve üreticilerin korunması ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Hükümetin, fındık konusuna ilişkin olumlu bir açıklama yaparsa fındık ihracat fiyatının 10 dolara, kabuklu fındık fiyatlarının ise iç piyasada 6 YTL ye çıkacağını ileri süren Bayraktar, "Hükümet sadece Avrupalı temsilcilerin değil ülkesini seven uzmanların, çiftçilerin ve onların temsilcisi olan Ziraat Odalarını ve TZOB yi dinlemelidir" dedi. Bayraktar şunları kaydetti:

"4-5 hafta sonra açılacak olan fındık piyasasını olumlu yöne çevirmek hükümetin elindedir. Fındık, Batı ve Doğu Karadeniz bölgesinin borsa ve ticaret odalarının çağrıldığı bölge Ziraat Odalarının çağrılmadığı ve benim de göstermelik olarak çağrıldığım toplantıda konuşulmuş ve Fındığın kurtuluşu lisanslı depoculuğa bağlanmıştır. Fındığın sorunlarının Lisanslı depoculuğun çözemeyeceğini hükümet bilmelidir."

Bayraktar ayrıca, üreticinin infial halinde olduğuna dikkat çekerek, hükümetin bu durumu görmezden gelmesini hayretle karşıladıklarını belirtti.
ANKA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2006 Perşembe 15:50:36
Güncelleme :20 Temmuz 2006 Perşembe 16:00:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?