5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Köy Yasası değişsin'

Türkiye Muhtarlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz, 442 sayılı Köy Yasası'nın artık ihtiyaca cevap veremez duruma geldiğini ve değişmesi gerektiğini öne sürdü. 

Hüseyin Akdeniz, yaptığı açıklamada, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarının başında yürürlüğe giren 442 sayılı Köy Yasası'nın dünyadaki ve Türkiye'deki değişiklere ayak uyduramaz hale geldiğini, özellikle gelirlerinin yetersizliği sebebiyle çok güçsüz duruma düşen köy idarelerinin adeta her hizmeti devletten bekler duruma düştüğünü ileri sürdü. Bu sebeplerden dolayı hizmet etkinliğini arttıracak yeni bir yasaya ihtiyaç duyulduğunu savunan Akdeniz, "442 sayılı Köy Kanunu köyden kente göçü hızlandırmıştır. Oysa geleneksel ve klasik köycülük anlayışı terk edilerek, ürün veren, üreten bir işletme gibi ele alınmalıdır. Köy kapalı bir yerleşim kümesi yerine doğal ve ekonomik kaynaklara göre mastır projelerin uygulandığı, üretim merkezleri rolünde, canlı, çalışan ve gelişerek yaşayarak uygar bir topluluk olarak düşünülmelidir. Köy yönetimi de üretim ve yaşam dinamikleri sayesinde genel kalkınmanın hızlandırıcı aracı olmalı, ayak bağı olmamalıdır" dedi. 

Muhtar profilinin de artık değişmesi gerektiğini kaydeden Akdeniz, şöyle konuştu: "2972 sayılı yasanın 31. maddesi 1. fıkrasına göre muhtarlık için 'adaylık usulü yoktur' ve son fıkrasında da 'okur yazar olmalıdır' ibaresi vardır. Gelişen ve her gün yenilenen kanunlarımız çerçevesinde, seçilecek muhtarın görev ve sorumluluğunun arttığını düşünürsek her seçim öncesinde adaylık usulü aranmalıdır. Ülkemizin eğitim ve öğretim düzeyinin yükseldiği bir ortam içerisinde genç ve tahsilli nüfusun çoğaldığı göz önünde bulundurularak kalite yükseltilmelidir. Çünkü muhtar biraz devlet memuruna, biraz da seçimle hizmete gelmesinden dolayı belediye başkanına benzer."
iha
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2006 Cumartesi 13:48:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?