5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Tarihi evlere restorasyon

Ordu Belediyesi, Ankara-Beypazarı ve Karabük-Safranbolu'daki tarihi evlerin günümüze kazandırılmasının örneğini Ordu'da uygulamak için harekete geçti. Belediye, otantik mimarinin hakim olduğu Taşbaşı Mahallesi'ndeki evleri restore ettirerek turizme kazandırmak amacıyla hızlı bir çalışmaya giriyor.

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Ermeni, Rum ve Osmanlı mimarisinin hakim olduğu Taşbaşı Mahallesi'ndeki tarihi evlerin günümüze kazandırılması amacıyla sıkı bir çalışmaya girdiklerini söyledi. Taşbaşı Mahallesi'nde kiliseden bozma Kültür Merkezi'ne giden Menekşe Sokağı pilot bölge olarak belirlediklerini ifade eden Başkan Torun, buradaki evleri kamulaştırdıklarını ve yakın zamanda restore ettireceklerini kaydetti. Torun, "Şu anda buradaki evlerin kamulaştırması yapıldı. İtiraz süresinin bitmesini bekliyoruz. Röleviyeleri hazır. Hemen ardından projeleri yapılacak ve restorasyona başlayacağız. Mayıs ayında da 'Tarihi Evler Kurultayı'nın ikincisini düzenleyeceğiz. Bu kurultaya Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan uzmanlarda katılacak. Şehir merkezinde belirlediğimiz 114 tarihi ev ve konak var. Bunları restore ettirerek günümüze ve Ordu turizmine kazandırmayı amaçlıyoruz" dedi.

TARİHİ EV SAHİPLERİNE UYARI

Belediye Başkanı Seyit Torun, onarılmadıkları için yıkılmaya yüz tutan tarihi evlerin sahiplerini de uyardı. Tarihi ev ve konak sahiplerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan tarihi evlerin restorasyonu için 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında proje ve restorasyon için kredi alabileceğini hatırlatan Başkan Torun, aksi takdirde Belediye olarak yasal haklarını kullanacaklarını söyledi. Başkan Torun, "Kültür ve Turizm Bakanlığı tarihi evlerin restorasyonu için 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında projelere 50 bin YTL, restorasyona 200 bin YTL'ye kadar karşılıksız kredi veriyor. Tarihi ev ve konak sahiplerinin bu krediden yararlanmalarını istiyoruz. Aksi takdirde onlar bu çabayı göstermezse yasal hakkımızı kullanacağız. Önce bu evleri kamulaştıracağız ve satın alacağız. Sonra mülkiyet sahiplerine teklif edeceğiz. Alırlarsa alırlar almazlarsa biz devam edeceğiz. Pilot bölgemiz olan Menekşe Sokak'tan başladık. Burası restore edilmiş haliyle ortaya çıkınca diğer evlere de örnek teşkil edecek. Zaten Beypazarı ve Safranbolu'da böyle başlamış. Bizde aynı şekilde Menekşe Sokak'tan başlıyoruz. Tek amacımız bu tarihi evleri günümüze ve turizme kazandırmaktır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 4 Mart 2006 Cumartesi 16:59:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?