5
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Tarihi miras kayboluyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yüz yıl başından kalma otantik mimari anlayışın terk edildiğini söyledi. 

'2. Tarihi Ordu Evleri Kurultayı' için beraberinde bir heyetle Ordu'ya gelen ve Belediye Başkanı SeyitTorun ile birlikte Etnografya Müzesi'ni ziyaret eden İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki tarihi mimarinin yavaş yavaş kaybolduğunu, özellikle sahil kesimdeki tüm tarihi izlerin günümüzün yapılarıyla yok olma sürecine girdiğini kaydetti. Prof. Dr. Gülersoy, "Sabahleyin Trabzon'dan buraya gelirken özellikle sahil kesiminin çok fazla tahrip olduğunu gördüm. Doğu Karadeniz'in yüzyılın başından kalma ve bugün bile hayranlık uyandıran otantik mimarisinden vazgeçtiği görülüyor. Tabi yaşam şekli ve şartlar, aile ve aile yapısı değişiyor. Ama dünyanın her yerinde görülen mimari tarzdan daha farklı, günün şartlarına uygun tarihi mimariyi yansıtan yapılar yapılabilir" dedi. 

Prof. Dr. Gülersoy, bu durumda mimarlara ve sivil toplum kuruluşlarına çok görevler düştüğünü de belirterek, "Ancak kabul etmek gerekir ki, onlarda tek başlarına bir şey yapamazlar. Toplumdan gelen talepler doğrultusunda bir şeyler yapılabilir. Toplumun bu amaçla bilinçlenmesi lazım" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2006 Cuma 16:56:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hasan VAROL IP: 195.245.227.xxx Tarih : 9.05.2006 09:18:38
Karadenizimizin geçmişi küçük menfatlerimiz için göz göre göre yok oluyor. Malesef tüm halkımızda buna seyirci. "Neyimizin" kaybolduğunu bilemiyorlar. Bilmek için "okumak" lazım kim okuyor ki "karadenizli" okusun da toplum bilinci oluşsun, yok olmaya itiraz etsin. Köyümde Ermeni kökenli yurtaşlardan kalma sadece "ağaç"tan yapılmış evimizi yıkıp "beton" bina yaptırdığımız 1970 li yıllarda düşünmeden ne kadar da mutlu olmuştuk.....aaah... otantik güzel evimiz. Halen elinde olan lütfen kaybetmesin, benim gibi çok yanarsınızda, bulamazsınız. Yetkililer; Karadenizliler akıllı insanlardır, küçük bir bilgilendirmeyle geçmişlerinin kalan bir kısmını kurtarabilirlar... saygılarımla.....