5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Çernobil, Karadeniz erkeğini kısır yaptı

Çocuk İstiyorum Dayanışma Derneği (ÇİDER) tarafından Rize'de bebek sahibi olamayan ailelere yönelik, tüp bebek konusunda bilgilendirme paneli düzenlendi. Panelde konuşan Tüp Bebek Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, Karadeniz'de kısırlığın bayanlardan çok erkeklerde görüldüğünü söyledi.

ÇİDER, EUROFERTİL ve Rize Belediyesi'nin ortak girişimi ile Rize'de Üreme Sağlığı Bilgilendirme Paneli düzenlendi. Panelde çocuk sahibi olamayan ailelere tüp bebek yöntemi hakkında bilgiler verildi. Panelde ilk olarak söz alan ÇİDER Başkanı Sibel Tuzcu, tedavilerde sivil toplum kuruluşlarının önemi ve tedaviler konusunda devlet uygulamalarında gelinen en son nokta hakkında bilgiler verdi.

Tuzcu, 2000 yılında 22 yıl süren tedavi neticesinde 42 yaşında anne olduğunu belirterek, "Benim gibi anne olmak için uzun süre mücadele verip sonuç alamayanlara yardımcı olmak için bir internet sitesi kurdum. Burada çocuk sahibi olmak isteyen aileler toplandı. ÇİDER'i kurduk. Panel ve toplantılar düzenleyerek çocuk sahibi olmak isteyen ailelere yardımcı olmayı amaçlıyoruz" dedi.

Panelde söz alan Dr. Hakan Özörnek ise Karadeniz Bölgesi'nde bayanlardan çok erkeklerde kısırlık görüldüğüne dikkat çekerek, "Eskiden kısırlığın sadece bayanda olduğu düşünülürdü. Bu çok yanlış bir düşüncedir. Kısırlık oranı bayan ve erkeklerde eşit oranda dağılmaktadır. Ancak Karadeniz Bölgesi'nde yapılan araştırmalarda kısırlığın bayanlardan çok erkeklerde görüldüğü tespit edilmiştir. Bu nedenle kısırlık tedavilerinde çiftlerin birlikte doktora gitmesinde fayda vardır. Problem her iki tarafta incelenmelidir. Karadeniz Bölgesi'nde erkeklerin ağırlıkta kısır olmasının nedeni Çernobil veya bölgesel etkenler olabilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2005 Cumartesi 18:02:12
Güncelleme :20 Ağustos 2005 Cumartesi 18:04:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?