8
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Kuş gribi virüsü belirlendi

Rize merkeze bağlı Çaykent Beldesi'nde ölü bulunan 3 tavuktan alınan numuneler üzerinde yapılan incelemede kuş gribi virüsüne rastlandı.

Edinilen bilgiye göre, merkeze bağlı Çaykent Beldesi ve bu beldeye bağlı Ambarlık Köyü'nde yaklaşık 10 gün önce ölen 3 tavuktan alınan numuneler, Tarım Bakanlığı Laboratuvarları'na gönderildi. Yapılan inceleme sonucunda tavuklarda kuş gribi virüsüne rastlanılırken, Rize Valiliği konuyla ilgili kriz merkezi oluşturdu.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ, HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ BÖLGELERDE İLAÇLAMA ÇALIŞMASI YAPIYOR

Rize'de kuş gribine rastlanan 3 köyde ilaçlama yapılırken, 5 avuk da tedbir amaçlı olarak itlaf edildi.

Edinilen bilgiye göre, merkez Çaycılar ve Küçükçayır köyleri ile Çayeli İlçesi'ne bağlı Kaptanpaşa Köyü'nde 15 gün önce ölü bulunan tavuklardan alınan numuneler üzerinde yapılan incelemede tavukların kuş gribi virüsü nedeniyle öldüğü belirlendi. Samsun Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'ne gönderilen numunelerde sonucun pozitif çıktığı öğrenilirken, yetkililer konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Olayın ardından Rize Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı ekipler hastalığın görüldüğü bölgelerde bugün ilaçlama çalışması yaparken, 5 tavuk da tedbir amaçlı olarak itlaf edildi. Yarın da Rize merkeze bağlı Çiftekavak ve Küçükçayır köylerinde 3 bine yakın tavuğun itlaf edileceği öğrenildi.

Rize merkeze bağlı bazı köyler ve ilçelerde kuş gribi virüsüne rastlanmasının ardından, tedbir amaçlı olarak kümes hayvanlarının itlaf çalışmalarına başlanırken, virüsün şu ana kadar insanlarda görülmediği kaydedildi.

Rize Merkez'e bağlı Küçükçayır, Çaycılar ve Çayeli İlçesi'ne bağlı Kaptanpaşa köylerinde yaklaşık 2 hafta önce kümeslerinde ölü bulunan tavuklardan alınan numuneler üzerinde yapılan tahlillerin pozitif çıkmasının ardından, Rize Valiliği tarafından hastalığın görüldüğü bölgelerde tedbirler alınmaya başlandı. Hastalığın ortaya çıktığı köyler karantina altına alınırken, Rize Merkez, merkeze bağlı köy ve mahalleler, Derepazarı İlçesi ve Çayeli İlçesi'nde kümes hayvanlarının tedbir amaçlı itlaf edilmesine başlandı. Rize Tarım İl Müdürlüğü ekipleri bugün 500'e yakın kümes hayvanını toplayarak itlaf etti. İlk etapta 2 bin tavuğun itlaf edilmesinin planlandığı öğrenilirken, itlaf edilen kümes hayvanı başına çiftçilere 6 YTL para ödeneceği kaydedildi.

Rize'de bugün başlayan itlaf çalışmalarında ilginç görüntüler de yaşandı. İtlaf ekipleri tavukları yakalamakta bir hayli güçlük çekti. Güçlükle yakalanan tavuklar, torbalara doldurularak yangın söndürme tüplerinden verilen gazla itlaf edildi. Ayrıca tavukların bulunduğu kümesler de ilaçlanarak dezenfekte edildi.

.
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2006 Cuma 16:38:59
Güncelleme :18 Şubat 2006 Cumartesi 14:06:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?