7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Don Kişot Sinop'ta

'Don Kişot' lakaplı Osman Akkuş, kanserden ölen Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu anısına 10 yaşındaki oğlu Oğulcan ile Hopa'dan başlattığı 'Ecelsiz Ölümün Adı Çernobil Yürüyüşü'nü 26 günde Sinop'ta tamamlamasının ardından ilk eylemini yaptı.

Osman Akkuş'un Uğur Mumcu Meydanı'nda Sinop Demokrasi Platformu üyeleriyle ortaklaşa gerçekleştirdiği eylemde, dağıtılan şiirleri çocuklar hep birlikte okudu.

Çocuklara şeker dağıtan ve çevredeki vatandaşlar tarafından dakikalarca alkışlanan ''Don Kişot'' lakaplı Osman Akkuş, elindeki mızrağı ve kalkanıyla yaptığı açıklamada, Karadeniz'de kanser vakalarının sürekli artış gösterdiğini belirtti.

Siyasilere, Karadeniz Sahil Yolu'na harcanan milyarlarca doların çok küçük bir meblağının kurulacak bir erken tanı merkezi için harcanması çağrısında bulunan Akkuş, "24 gün önce Hopa'dan yola çıktım. Çernobil'in etkilerinin bu denli fazla olduğunu tahmin etmiyordum. Gezi boyunca gördüm ki tabiri caizse insanlar sapır sapır dökülüyor. Yani bir ilkbahar günü vuran Çernobil'in korkunç etkisi bölge insanını sonbahardaki savrulan yapraklar gibi döküyor. Çernobil nedeniyle 300 bin civarında yaşamını yitiren insan var. Mevcut hükümet ve geçmiş hükümetler bu gerçeği saklamak için ellerinden geleni yapıyor. Gelişmiş demokrasilerde bilgi saklanmaz. Hükümetler ve devletler vatandaşlarına sahip çıkar. Ama maalesef biz ülkemizde sahiplenmeyi bir türlü yaşayamadık. Bunun burukluğu nedeniyle buradan Ankara'ya sesleniyorum. Karadeniz Sahil Yolu'na milyarlarca dolar harcanıyor. Bu rakamın çok küçük bir bölümü de erken tanı merkezi için harcansın. Eğer bu şu ana kadar yapılmış olsaydı, on binlerce insanın hayatı erken teşhis sayesinde kurtulmuş olacaktı" dedi.

Sinop'ta Türkiye Atom Enerjisi'nin nükleer santral için araştırma yaptığı iddialarına da değinen Akkuş, "Söz konusu yetkililer buraya gelip bir etüt çalışması yapıyormuş. Öyle yağma yok. Bizler bu ülkede yaşıyoruz. En sağından en soluna kadar, onurumuzla bizler burada nükleer santral kurdurmayacağız. Ankara bunu böyle bilsin" diye konuştu.
Eylemde Sinop Demokrasi Platformu adına konuşan Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Özen ise, son yıllarda bölgede ecelin adının Çernobil olarak adlandırıldığını belirterek, kuşaklar boyu sakat çocuk, kanser ve ölüm getirecek, ölümcül miras bırakacak yeni Çernobiller istemediklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2005 Cumartesi 15:43:38
Güncelleme :6 Ağustos 2005 Cumartesi 15:48:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?