7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Hamsi balıkçıları güldürmedi

Karadeniz'de yaşanan son 50 yılın en bereketli palamut sezonunun ardından, balıkçıların büyük umut bağladığı hamsi ise yüz güldürmedi.

Havaların sıcak gitmesi nedeniyle oldukça az çıkan Karadeniz hamsisi, balıkçılar dışında, balık sanayiini de olumsuz yönde etkiledi. Sinop'un Güzelceçay mevkiinde bulunan toplam 5 fabrikadan yaklaşık 200 işçi çıkartılırken, sezonun bol geçeceği umudu ile yapılan yatırımlar ise bir yıl sonrası için beklemeye alındı.

Her yıl tonlarca şoklanmış hamsiyi başta Amerika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç eden Can Kardeşler Su Ürünleri ve Ticaret A.Ş tarafından bu yıl ihracat gerçekleştirilemedi.

Geçtiğimiz yıl 16 bin ton hamsi ihraç eden fabrika için alınan 15 adet sıfır kamyon ise fabrika önünde beklemeye alındı. Firmanın Müdürü Hasan Arat, hamsinin olmayışını havaların sıcak gitmesine bağladıklarını, hamsinin şu anda Rusya kıyılarında olduğunu söyledi.

Arat, "Bu yıl pek bir şey olacağını zannetmiyoruz. Ama yine de ümidimizi kırmış değiliz. Bizim bu konuda 3 yıldır yaptığımız yatırımlarımız devam ediyor. 15 kamyon aldık, daha siftah etmedik. Biz kalibre yaptığımız hamsileri Amerika ve Avrupa ülkelerine gönderiyorduk. Geri kalanını ise un ve balık yağı yaparak iç piyasada tüketiyorduk. Bu yıl sadece kamyonlar için yaptığımız yatırım 2 trilyon gibi. Yaptığımız yatırımı bir kayıp olarak nitelendirmiyoruz. Ümidimiz bir sonraki yıla" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2005 Cumartesi 15:20:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?