7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Karadeniz'in yüzme alanları da kirlendi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sinop Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Levent Bat, kanalizasyonun sebep olduğu kirlenmenin ülkelerin hijyen kriterlerine uymadığını gösterdiğini belirterek, Karadeniz'e yaklaşık 10 milyon kişinin kanalizasyon atığının döküldüğünü söyledi.

Karadeniz'de kirlilik oranının özellikle kanalizasyonların bilinçsiz ve denetimsiz olarak denize pompalanmasıyla artış gösterdiği ve çeşitli riskleri de beraberinde getirdiği belirtildi.

OMÜ Sinop Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Levent Bat, kanalizasyon atıklarının arıtma sistemleriyle arıtılarak denize akıtılması gerektiğini, fakat Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin bu konuda duyarlı olmamasının kirlilik oranının artmasına neden olduğunu söyledi. Doç. Dr. Bat, konuyla ilgili yapılan araştırmaların kanalizasyonun sebep olduğu kirlenmenin ülkelerin hijyen kriterlerine uymadığını gösterdiğini ifade ederek, Karadeniz'in yüzme alanının tamamında kirliliğin söz konusu olmadığını belirtti.

Sağlığa yönelik riskler konusunda halkı bilgilendirmeye yönelik ortak bir kriterin de olmadığının altını çizen Bat, "Karadeniz'in kıyı şeridinde kanalizasyon sistemine bağlı yaklaşık 10 milyon 385 bin kişi vardır. Yılda 571 milyon 175 bin metreküp evsel atık nehirler aracılığıyla ya da doğrudan Karadeniz'e akmaktadır. Bu yüzden pek çok kapatılan plajlar bulunmaktadır. Kolera, Hepatit A gibi su kaynaklı hastalıkların baş göstermesinde artış söz konusudur. Kanalizasyon arıtma sistemlerinin daha iyi olması, bilginin toplanması ve dağılımın daha fazla şeffaflık göstermesi gerekmektedir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 15:35:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?