7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Karakum Plajı tehlikede

Sinop'un romatizmal hastalıklara şifa olan plajı Karakum'un, çarpık yapılaşmaya karşı önlem alınmazsa 10 yıl sonra yok olacağı bildirildi. Kum banyosu yaparak romatizmal hastalıklar başta olmak üzere çeşitli eklem rahatsızlıklarından kurtulmak isteyen vatandaşlarla dolup taşan Karakum'da, yaz aylarında yer bulmak dahi zorlaşırken önceki yıllarda uzun bir sahil şeridini kaplayan alanın oldukça daralmış durumda olduğuna dikkat çekildi.

Bölgede süren çarpık yapılaşmanın Karakum'un özelliğini yitirmesine ve alanının daralmasına neden olduğunu belirten Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Emin Kuru, harekete geçilmediği takdirde 10 yıl içerisinde Karakum'un tamamen özelliğini kaybedeceğini dile getirdi.

Karakum mevkiinin çok farklı özellikleri bünyesinde taşıdığını ve kumunun kayaların binlerce yıldır Karadeniz'in hırçın dalgaları tarafından oyulmasıyla meydana geldiğini ifade eden Kuru, "Burada bulunan siyah kum, içerisinde büyük miktarda kükürt ihtiva etmektedir. Kükürt denizde bulunan iyotla birleşiyor. Burada birçok romatizma hastası yüzyıllardır şifa aramış ve bulmuştur. Böyle özelliği olan bir bölge Türkiye'nin başka bir yerinde de yoktur. Karakum bölgesi 15 yıl önce daha büyük bir alanı, yani yaklaşık 4-5 kilometrelik bir sahil kordonunu kapsamaktaydı. Eğer harekete geçilmezse, Karakum'u ne yazık ki kaybedebiliriz. Bizlere bırakılan bu doğal mirası eğer koruyamazsak ileride tarih bizden hesap sorar. Bir an önce konuyla ilgili çeşitli önemler alınmalı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2005 Salı 12:26:40
Güncelleme :27 Eylül 2005 Salı 13:18:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?