7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Sovyetleri dinleyen üs devre dışı

Sinop'ta yetkililer, ABD'nin soğuk savaş yıllarında 'süper gizli' istihbarat servisi National Security Agency (NSA) için yaşamsal nitelikte hizmetler sunan ve zamanın Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) gözlemlenmesi ve dinlenmesinde kullanılan istasyonun yeniden faaliyete geçtiği iddiasının asılsız olduğunu açıkladı.

1955 yılında kurulan ve Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası Türk kurumlarına devredilen tesisin, 11 Eylül saldırılarının ardından tekrar NSA tarafından kullanılmaya başlandığı iddiasıyla ilgili bir açıklama yapan Sinop Valisi Zeki Şanal, iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

anal, "Geçmişte ABD tarafından radar olarak kullanılan alan şu anda Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Elektronik Sistemler 2. Elektronik Birlik Komutanlığı tarafından kullanılıyor. Bu alan uzunca bir yıl ABD askeri tarafından kullanıldı. Bu insanların üsle ilgili birçok hatıraları var. Geçmişte üste görev yapanlar çeşitli zamanlarda aileleriyle birlikte turistik gezi yapmak için kentimize geliyorlar. Burada şu anda herhangi bir şekilde ABD tarafından bir faaliyet sürdürülmüyor. Burada sözü edilen ülkeye ait herhangi bir faaliyet yoktur" dedi.

Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer ise, radar üssünün kapatılmasından bu yana bölgede 2. Elektronik Birlik Komutanlığı'nın görev yaptığını belirterek, "Ancak bu alana tekrar ABD askeri gelmiş yerleşmiş gibi söylentiler var. Bizim izlenimlerimize göre böyle bir olay yok. Olsa bilirdik ve görürdük. Hatta dinleme cihazlarının bulunduğu alanda şu anda inekler otluyor. Bu tür söylentiler kulaktan kulağa farklı bir şekilde yayılıyor. Böyle bir şey olsa buna ülkemiz zaten izin vermez. Ülkenin menfaatleri her şeyin önündedir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 11:44:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?