7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Su kaynakları azalıyor

Sinop Orman Bölge Müdürü Turgut Yıldız, dünyada hızla tükenen su kaynaklarının önlem alınmadığı taktirde 2015 yılında büyük bir su krizine yol açabileceğini söyledi.

Sinop Orman Bölge Müdürü Turgut Yıldız, sürekli yok olan orman varlığının dünyada susuzluğun artışındaki etkilerini ve bu artışın korkunç boyutlarını açıkladı. Ormanların su dengesi üzerinde direkt etkili olduğunu kaydeden Yıldız, "Dünyada son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu 2 trilyon 950 milyar metreküp su ihtiyacı gerektiği gözlenirken, 2015 yılında bu rakamın 11 trilyon 985 milyar metreküp olacağı ortaya konmuştur. Susuzluk sonucu bazı ülkelerde salgın hastalıklar görülmektedir. Ormanlar suyun niteliğini iyileştirici öneme sahiptir. Örnek olarak ormanlarla çevrili bir baraj suyunda 1 santimetre küpte 76 trilyon bakteri sayılırken, bu sayı tarım alanları ve çayırlık alanlarla çevrili bir barajda 4 bin 400 mikrona yükselmektedir" dedi.

BM tarafından hazırlanan ve kamuoyuna açıklanan raporda ise gelişmekte olan ülkelerde 1 milyar kişinin temiz sudan yoksun olduğu, her yıl 10 milyon kişinin ölümüne neden olan hastalıkların yüzde 80'nin sudan kaynaklandığı bildirilmiş, aynı raporda dünyada halen 80 ülkede su sıkıntısı çekildiği, nüfusun yüzde 40'ının susuzluktan etkilendiği kaydedilmişti.

.
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2005 Salı 12:28:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?