2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

500 yıllık gelenek

Tokat'ta yaklaşık 500 yıldır Ramazan aylarında özel olarak yapılan 'Gelin Çöreği', kendine has tadıyla iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Onbir ayın sultanı Ramazan ayının 15. günü başlayan 'Gelin Çöreği' geleneği, eskiye oranla düşüş yaşansa da sürdürülmeye çalışılıyor. Özel olarak hazırlanan çöreği süslemede fasulye ve badem şekeri kullanılıyor. Yaklaşık 1.5 kilogram gelen çörekte ayrıca ceviz, çemiç vb. isteğe bağlı malzemelerde hamura katılmak suretiyle kullanılabiliyor. Gelin Çöreği'nin eski özelliğini yitirdiğini ifade eden fırıncı Mahir Çelik, özenle süslenen çöreğin damat tarafından gelin evinin kapısı çalınarak bizzat geline verilmesi gerektiğini söyledi. Çelik, "Günümüzde artık bu adet tam olarak uygulanmıyor. Bazı yerlerde devam ediyor ama çoğunlukla unutuldu. Bu geleneğin yaşatılması lazım, 500 yıllık gelenek" dedi.

Gelin Çöreği satışlarında her yıl biraz daha düşüş yaşandığını belirten Çelik, "Bir gelin çöreğine 15 YTL diyoruz. Buna damat çok pahalı diyor. 15 YTL'ye günümüzde hediye götürecek hiçbir şey yok. 15 YTL'ye bir yüzük bile alınamaz. Gelin Çöreği'nde kullanılan malzemenin hepsini biz karşılıyoruz. Hamuru, malzemesi, işçiliği derken bu rakam çok değil" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2005 Çarşamba 17:25:23
Güncelleme :1 Kasım 2005 Salı 20:00:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?