3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

AB-Türkiye konferansı

Tokat'ta Memur-Sen İl Temsilciliği tarafından düzenlenen "Avrupa Birliği-Türkiye" konulu konferansa katılan gazeteci-yazar Ahmet Taşgetiren, "AB ülkeleri 20-25 milyon Müslüman'ı bile hazmetmekte zorlanıyor" dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan gazeteci-yazar Ahmet Taşgetiren, AB Müzakere Çerçeve Belgesi'nde Türkiye'nin müzakerelerinin ucunun açık olduğunun ifade edildiğini belirterek, "Yani yüzde 100 bir garanti söz konusu değil. Diyelim ki 10 sene müzakereler sürecek, 10 sene sonunda bakacaklar. Neye bakacaklar acaba? Avrupa'nın hazmedebilme kapasitesi çok sübjektif bir şey. Her Avrupa ülkesinin Türkiye'nin AB üyesi olmasına onay vermesi gerekiyor. Her AB ülkesinin Türkiye'nin hazmedilebilir olduğuna karar vermesi gerekiyor. Bu şimdiden tartışılıyor" dedi.

Taşgetiren, Fransa'da meydana gelen olaylar da dikkate alındığında Avrupa'daki 20-25 milyon Müslüman'ı dahi bu ülkelerin hazmedemediklerini ifade ederek, "AB ülkeleri 20-25 milyon Müslüman'ı bile hazmetmekte zorlanıyor. Fransa, Belçika, Hollanda, Almanya, İngiltere'de olaylar var. 70 milyon belki 10 yıl sonra çok daha fazla yükselecek olan bir Müslüman nüfusa sahip Türkiye'yi AB hazmedebilecek mi? İşte burada Müzakere Çerçeve Belgesi'ne giren hazım konusunun Türkiye'nin uzun vadede önünü kesebilmek için konmuş bir madde olduğu kanaati yaygın. Birde Fransa ve Avusturya tarafından şimdiden alınan Türkiye'nin durumunu referandumuma sunma kararları var. Türkiye'nin AB üyesi olmamasına karşı bayağı ciddi yüzde 50 üzerinde bir halk oyu var. Dolayısıyla bu sürecin sonunda AB üyesi olup olamayacağımız henüz açıkta" diye konuştu.

Konferansa Vali Yardımcısı Tayfur Elbasan, Tokat Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çetin, GOÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Yaşar Akça, Turhal Belediye Başkanı Ali Gözen, Memur-Sen İl Temsilcisi Bedrettin Mumcu ve çok sayıda davetli katıldı.

.
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2005 Cumartesi 15:59:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?