3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Erozyonla mücadele konferansı

1955 yılında Tokat'ta başlattığı proje ile sel felaketinin önlenmesi çalışmalarını yürüten ve başarıyla sonuçlandıran Orman Yüksek Mühendisi Kemal Aşk, seli önlemenin en etkin yönteminin ağaçlandırma olduğunu söyledi.

Tokat Valiliği himayesinde, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve TEMA Vakfı İl Temsilciliği organizesinde yapılan programda, "Tokat'ı Sel Almıyor" belgeselinin mimarı Orman Yüksek Mühendisi Kemal Aşk tarafından 'Erozyonla Mücadele' konulu konferans verildi.

26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı'nda gerçekleşen programda, Tokat'ta 1839, 1923, 1939, 1946 ve 1949 tarihlerinde meydana gelen sel felaketlerinde birçok kişinin hayatını kaybetmesi sonucu, Orman Yüksek Mühendisi Kemal Aşk tarafından yürütülen "Behzat Deresi Erozyon Kontrolü Projesi", sinevizyon eşliğinde katılımcılara izletildi. Türkiye'de ilk defa Erozyon kontrolü çalışmalarına 1955 yılında bu proje ile başlandığını ifade eden İl Çevre ve Orman Müdürü İhsan İkinci, "Tokat'ta maddi ve manevi çok büyük kayıplara neden olan sel felaketleri bu proje sayesinde önlenmişti. Bu projede en çok emeği geçen Orman Mühendisi Kemal Aşk'a teşekkür ediyorum. Onun başlattığı proje sayesinde artık Tokat'ı sel almıyor" dedi.

Kemal Aşk'ı yürüttüğü örnek proje nedeni ile 'Yaşayan bir anıt bir insan' olarak değerlendiren Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, "Tokat'ta yaptığı iş hala etkinliğini koruyor. Dünyaya örnek olan bir proje. Model olarak halen canlı olarak hayatiyetini sürdürüyor. Bu çalışmayı yurt ölçeğinde faaliyet olarak sürdürebilirsek erozyon kontrolünde, ağaçlandırma, mera ıslahı ve rehabilitasyon gerçekleştirmiş oluruz. İşte o zaman ülkemiz düzlüğü çıkarmış olabilir" diye konuştu.

1955 yılında Tokat'taki sel felaketinin önlenmesi çalışmalarını yürüten ve başarıyla sonuçlandıran Orman Yüksek Mühendisi Kemal Aşk, seli önlemenin en etkin yönteminin ağaçlandırma olduğunu belirterek, "Dağların bitki örtüsünden yoksun olması sel felaketlerine zemin hazırlıyor. Tokat'ta 1840'lı yıllarda bilinçsiz ağaç kesimi, hayvan otlatma nedeni ile çöle dönüşen dağlar, sel felaketlerinin yaşanmasına neden oldu. Bu yaşanan sel felaketlerini ağaçlandırma ile önledik. Selle mücadelede en etkin yöntem ağaçlandırma. Orman olan yere su gelemez" şeklinde konuştu.

Konferansa, Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, daire müdürleri, TEMA Vakfı üyeleri ile öğrenciler katıldı.

.
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2005 Perşembe 09:54:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?