2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Kota sıkıntısı sürüyor

Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, pancarda kota sıkıntısının devam ettiğini söyleyerek, "Kotanın aslında arazisi olana verilmesi lazım. Kota şimdi ortakçıya ve yarıcıya veriliyor" dedi.

Tokat'ta pancar sezonunda kota sıkıntısının yanında pancarın başka bölgelere kaydırılması endişesi yaşadıklarını ifade eden Tokat Ziraat Odası Başkanı Dökülen, "Belli tüccarlar tonu 50 YTL'den pancarı Tokat bölgemizden başka bölgelere kaydırmanın hesabını yapıyor. Şeker Şirketi Genel Müdürlüğü, Turhal Şeker Fabrikası Müdürlüğü'ne Tokat Ziraat Odası Başkanı olarak yazıyla bu noksanlıkların giderilmesi için öneride bulundum. Bu sıkıntıları inşallah kaldıracağız" diye konuştu. Dökülen, geçmişte olduğu gibi bu sene de çiftçinin kota sıkıntısının devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: "Gerçek eken, arazisi olan çiftçi kotasını kullanacak. Arazisi olmayıp da elinde kota olan kişilerin haksız kazanç sağladıkları göz önünde tutularak bunların değerlendirmesi yapılacak. Bu nedenle kotanın aslında arazisi olana verilmesi lazım. Kota şimdi ortakçıya ve yarıcıya veriliyor. Biz buna da karşı değiliz, arazi olmayan kişiler kotasız kalmasın ama hiç pancar ekmeyen, arazisi olmayan zamanında haksız rapor düzenleyerekten pancar kotası aldılarsa buna karşıyız. Bu rakam çiftçinin yüzde 35'i oranında. Gerekirse bu fazla kotaların, haksız verilen kotaların iptaline gidilecek. İnşallah sezonu bu düzeyde yürüteceğiz. Küspede bu sene yüzde 5 düşüş oldu. İnşallah sene sonuna kadar Turhal Şeker Fabrikası'nın şeker alımları belli olur. Çiftçilerimizin bu yüzde 5 hakkının kaybolmamasını yetkililerden bekliyoruz."

Türkiye genelinde maliyet çizelgeleri çıkarttıklarını belirten Dökülen, henüz pancar alım fiyatlarının açıklanmadığının altını çizerek, bu sene pancar fiyatının 140 YTL olmasını talep ettiklerini, hükümetin çiftçinin yaşta, yağmurda emeğine değecek ücret vermesini beklediklerini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2005 Çarşamba 09:35:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?