2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

'Küresel güvenlik' konferansı

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Harekat Daire Başkanlığı'ndan psikolog-uzman Necati Alkan, "Terör örgütlerinin en önemli insan kaynaklarının lise ve üniversite öğrencileri olduğunu görüyoruz" dedi.

Tokat İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) öğrencilerine "Küresel Güvenlik" konulu konferans verildi. GOÜ Şehir Yerleşkesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa, Tokat Vali Yardımcısı Tayfur Elbasan, Tokat Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Bandırmalı, GOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Durdu Karslı, İl Emniyet Müdür İhsan Ünal, şube müdürleri, polisler ve üniversite öğrencileri katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan İl Emniyet Müdürü İhsan Ünal, emniyet olarak toplumun tüm katmanları ve öğrencilerle bir bütünün ayrılmaz parçası olduklarını söyledi.

Öğrencilere seslenen Ünal, "Sizlerle tıpkı etle tırnak gibi bir bütünüz. Bize güvenin, inanın. 155 No'lu Polis İmdat telefonunu arayarak bildirimde bulunmayı vazgeçemeyecek bir vatandaşlık görevi olarak kabullenin" dedi. "Küresel Güvenlik" konulu konferans veren Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Harekat Daire Başkanlığı'ndan psikolog-uzman Necati Alkan, bölücü örgütlerin yaptıkları çalışmaları, gençleri nasıl kandırdıklarını, bölücü terör örgütlerinin hedeflerini anlatarak, üniversite gençliğini bilgilendirdi. Necati Alkan, "826 örgüt üyesinin dosyası üzerinde yapılan araştırmada, yaş gruplarına göre yüzde 65'inin 14-25 yaş grubunda olduğunu görüyoruz. Yüzde 17'sinin ise 25-30 yaş grubunda olduğunu görüyoruz. Bunların eğitim düzeylerine bakıldığında yüzde 20'sinin yüksek okul mezunu ya da öğrencisi, yüzde 34'ünün lise mezunu veya öğrencisi, yüzde 14'ü orta okul mezunu ya da öğrencisi olduğunu görüyoruz. Bazı örgütler aile akraba ilişkilerini içersine aldığı için çekirdekten maalesef örgüt üyesi yetiştiriyor.

Bölücü örgütlere bakıldığında 216 örgüt mensubu üzerinde yapılan araştırmada, yüzde 78'inin 14-25 yaş grubunda oldukça yüksek bir rakam. Eğitim durumlarına bakıldığında yüzde 11'i yüksekokul mezunu ya da öğrencisi, yüzde 16'sı lise mezunu ya da öğrencisi, yüzde 13'ü orta okul mezunu ya da öğrencisi.

Özellikle bölücü örgütlerde faaliyet gösterenler arasında yapılan bir araştırmada, örgütün içerisine girdikten sonra 0-2 yıl arasında yüzde 42'sinin öldüğü, 2-4 yıl arasında 21'inin öldüğü, 4-8 yıl arasında 21'inin öldüğü toplam 0-8 yıl arasında yüzde 90'ının çatışmalarda öldüğünü görüyoruz. Benim dikkatinizi çekmek istediğim 14-25 yaş grubundaki gençler, terör örgütlerinin en önemli insan kaynaklarının lise ve üniversite öğrencisi olduğunu görüyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Necati Alkan, lise gençliğinin, terör örgütleri için eleman kazanma açısından her zaman önemli bir hedef kitle olduğuna dikkat çekerek, çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde olan gençlerin fizyonomilerindeki ani değişikliğin etkisiyle psikolojik yönden tedirgin olmaya başladıklarını, bunun da her şeye baş kaldırma eğilimi, coşkulu olma, hayalci olma davranışlarına neden olduğunu sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 23:09:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?