2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Medrese, restore ediliyor

Tokat'ta, Danişmend Hükümdarı Nizameddin Yağıbasan tarafından yaptırılan ve Anadolu'nun ilk medresesi olan Çukur Medrese'nin restorasyon çalışmaları başladı. Tokat'ın tarihi mekanlarından Sulu sokak Çarşısı'nda bulunan ve Yağıbasan Medresesi adıyla da bilinen Çukur Medrese'nin restorasyonunda 20 kişilik bir ekip çalışacak.

Şantiye Şefi Temel Gündüz, Çukur Medrese'deki restorasyon çalışmalarının 5 aylık bir sürede tamamlanmasını hedeflediklerini belirterek, "Selçuklu öncesi beylikler döneminde yapılan eser 1247 yılında restore edilmiş. Kayıtlarda, bu medresede gök bilimleri araştırmalarının yapıldığına yer veriliyor. Daha sonra burayı vatandaşlar imarethane gibi kullanmış, tahrip edilmiş, dolgu çalışmaları yapılmış. Biz kalabalık bir ekiple işi Aralık ayı sonunda bitirmeyi taahhüt ettik" dedi.

Gündüz, günümüzde restorasyon işlerinin hızlandığını ve alınan işlerin kısa sürede tamamlanarak teslim edildiğini kaydederek, "Restorasyon işi bir ekip işi. İyi bir kadro kurulduğunda verilen günde bu işler istenildiği gibi tamamlanır ama hepsi paraya bağlı. İhale sistemleri değişti. Daha önce çıkan ödenekle işin bir kısmı yapılıyor, yeni ödenekle çalışma devam ediyordu. Ama şimdi keşifler iyi, çıkan keşfe göre müteahhit ihaleye giriyor. Her 1-1.5 ayda yapılan işe göre hakediş alıyoruz. Bu anlamda işçiler ve müteahhit zorlanmıyor ve işler rayında gidiyor. Yani yaptıkça kazanıyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2005 Cumartesi 11:48:26
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 11:45:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?