3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Pancarda kota sıkıntısı

Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, ülke genelinde olduğu gibi Tokat'ta da pancara uygulanan kota sıkıntısının devam ettiğini ve bunun haksız kazançlara yol açtığını söyledi.

Tokat'ın tarımda ilk 5 il arasında yer aldığını ve bu nedenle pancar kotasında en fazla sıkıntı yaşayan illerden birisi olduğunun altını çizen Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen, Turhal Şeker Fabrikası'ndaki fiyatların yüzde 50 altına pancar alarak fabrikaya götürüp kendi adına teslim edenlerin olduğunu iddia etti. Dökülen, "Bu tür iş yapanlar yüzde 100 para kazanmış oluyor. Çiftçinin işlediği şeker pancarına hiç eli değmeden, onun kazandığından daha fazla kazanıyor" dedi.

Önceki yıllarda pancar ekmeden ekilmiş raporu verildiğini de öne süren Dökülen, "Çiftçilerden edindiğim bilgiye göre hiç tarlası olmayan kişilerin kotası var. Bu kotayı nereden alıyorlar ? İsim açıklamayı uygun görmüyorum. 2000-2001 yıllarında pancar ekmeden pancar ekim raporu düzenlenmiş. Bugün o kişilerin kotası ellerinde. Bu bir yanlışlık ben buna karşıyım. Çiftimiz pancarını ekiyorsa rapor düzenlensin. Ekim raporu düzenlenen kişide kotasını alsın. Hiç pancar ekmeden kotası olan çiftçime ben çiftçi demiyorum. Çünkü çiftçinin hakkına tecavüz ediyor" diye konuştu.

Dökülen, arazi sahibinin kotası olmadığını ortakçısının olduğunu belirterek, "Bu yanlışın düzeltilmesi için kota tarla sahibine verilsin. Ayrıca 'Pancar kotası olmayanların, pancar ektiği, sattığı' şeklinde dedikodular yaşanıyor. Kayseri fabrikası, Suluova'ya bizden pancar götürülüyor. Ben buna karşıyım. Eğer kazanması gerekiyorsa Tokat Şeker Fabrikası'nın kazanması lazım. Çiftçimin ürettiği şeker pancarı Turhal Şeker Fabrikası'nda işlensin ve devletimize gelir kalsın" şeklinde konuştu.

Tokat'ın pancarının şeker oranının yüksek olduğunu ve bu nedenle Tokat pancarının kıymetli olduğunu ifade eden Dökülen, şöyle konuştu: "Amasya bizim pancarımızı almak için can atıyor. Bizim çiftçilerimiz bunun farkında değil. Bu nedenle pancarımızın bir miktarı Amasya, Kayseri'ye kayıyor. Bizim pancarı kendi pancarlarına kattıklarında şeker oranları daha yüksek çıkıyor. Bütün amaçları bu. Ama şimdi ceza uygulamasına geçtiler bu ara biraz düşük görüyorum. İnşallah bu konuda başarılı olacağız."

.
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2005 Salı 15:40:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?