8
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Vakıf kiracılarına stopaj şoku

Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne bağlı vakıf işyeri kiracılarından 96 esnaf, 1 milyon 300 bin YTL'ye yakın gelen stopaj gelir vergisi ve cezasının şokunu atlatamadı. 

Maliye Bakanlığı Müfettişleri tarafından 2003 yılında yapılan incelenmede, Tokat'ta Vakıflar'a ait işyerlerinde kiracı olarak faaliyet gösteren esnafın, stopaj vergisini kiradan ayırarak Maliye'ye yatırmadığı tespit edilmesi sonucu Vakıf kiracılarına ceza yağdı. Vakıf kiracılarına geriye dönük olarak son 5 yılı inceleyip her aya bir stopaj vergisi tahakkuk edilerek, stopaj vergisi cezasıyla birlikte kesildi. Bu kararla birlikte Vakıf kiracıları gecikme bedeliyle kesilen cezayla birlikte zor durumda kaldı. 2003 yılından bugüne kadar sorunu meclise taşımalarına rağmen çözüm bulamadıklarını söyleyen Vakıf esnafı, borçları nedeniyle kredi alamadıklarını, yurt dışına çıkamadıkları için esnaf olarak itibar kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. 

Vakıf kiracılarıyla bir araya gelerek sorunlarını dinleyen Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı (TESOB) Mehmet Bekçi, 96 esnafın yanlarında çalışan insanlarla birlikte mağdur durumda olduğunu söyledi. Bekçi, bu tür mağduriyetinin Bursa'da da yaşandığını belirterek, "Bursa esnafı, Maliye ile yaptığı uzlaşmayla cezayı cüzi bir miktarda yatırarak bu sorunu çözdü. Ama Tokatlı esnafımız çözüme kavuşamadı. Bu sorun nedeniyle esnafımız ticari hayatında sorun yaşıyor. Esnafımızın af yasası ile bu sorundan kurtarılmasını bekliyoruz. Herhangi bir sosyal patlama yaşanmaması için biran önce çözüme kavuşması, meclisten kanun çıkmasını bekliyoruz. Esnafımızın 1 milyon 300 bin YTL'lik borcu her geçen gün giderek büyüyor. Bir an önce mecliste 333 milletvekilinin bir araya gelerek bu kanunu çıkarmasını istiyoruz" dedi. 

Vakıf kiracılarından Ali Paşa Hamamı'nın işletmecisi 28 yıllık esnaf Mustafa Durmuş ise, 2003 yılında stopaj vergisinin gündeme geldiğini ve o tarihe kadar böyle bir vergi ödenmediğini söyledi. Durmuş, Türkiye'de hiçbir vakıf kiracısının stopaj kirası olmadığını ifade ederek, "Bundan 2.5 yıl önce Tokat Defterdarlığı'na gelen bir müfettiş yaptığı incelemede Vakıf kiracılarının stopaj ödemediğini görüyor. Sadace bana gecikme faiziyle birlikte 29 bin YTL borç geldi. Ama şimdiye kadar kiramı, vergimi geciktirmedim. Böyle bir uygulama, borcumuz olmadığı için ödeme yapmıyorduk. Türkiye'de bu sorunu Bursa ve Tokat illeri yaşıyor. Tokat'tan Bursa'ya giden müfettişin tasarrufu. Bursa'da yüzde 1 gibi bir meblağ ile gecikme faizle kaldırılarak alındı. Tokat'ta bu emsali göstermemize rağmen çözüme ulaşamadık. Esnaf olduğumuz için her yerde bu borcumuz önümüze çıkıyor. Büyük mağduriyet yaşıyoruz. Cezamıza karşı mallarımızı ipotek verdik. Bu cezayı ödememiz mümkün değil. Türkiye'nin 81 ilinde Vakıf kiracısı var. Geride kalan 80 il ödemiyorsa bu vergi haksızlık" diye konuştu.
 
Vakıf kiracısı Kadir Atılgan ise, esnaf olarak bütün alacaklarına karşı vergi dairesinin yazıyla müracaat ederek icraya verdiğini söyledi. Atılgan, bütün resmi kuruluşlara da sicillerinin bozulduğunu ve ticari hayatlarından durma noktasına geldiğini kaydederek, "Bize yurtdışı yasağı koymuşlar, pancar alacaklarımıza haciz koymuşlar. Biz vatandaş olarak meclise nasıl ulaşacağız. Devlet idarelerinde biz sahtekar duruma düşüyoruz. Bu sorun 3 yıldır neden çözülemiyor. Biz tükendik, iflas mı edelim? Ticari sicilimiz bozuldu. Büyük üzüntü yaşıyoruz. Bu sorunu milletvekillerimiz, bakanlarımız, oda başkanlarımız biliyor. Bu problemin çözülmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2006 Perşembe 14:40:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?