6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Kuyruk çilesi ne zaman bitecek?

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi hasta kabul servislerinde yaşanan kuyruk çilesi çözüm bekliyor.

Türkiye'de, her türlü sağlık güvencesi olan vatandaşın sevksiz direkt üniversite hastanelerinde muayene olabilmesinin yolunun açılmasıyla birlikte üniversite hastanelerinde yoğunluk arttı.

Tokat'ta da GOÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde muayene olabilmek için sabahın erken saatlerinde gün ağarmadan üniversite hastanesine gelen yüzlerce vatandaş, poliklinikler için ayrılan bölümlerde sıranın kendisine gelmesi için saatlerce ayakta bekliyor.

Yaklaşık 1 yıl önce GOÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Reşit Doğan Köseoğlu, sıra probleminin aşılması için elektronik sisteme geçmeyi düşündüklerini ama sistemin maliyetinin yüksek olduğu için bu sisteme geçiş sürecinin zaman alacağını kaydetmişti. Geçen süreçte ise devam eden soruna yetkililer tarafından, yılan gibi kıvrılan yeni kuyruk modeli ve poliklinik kabulleri ikiye bölünmesi çözümü getirildi.

Özellikle yaşlı ve çocuklu kadınların ayakta saatlerce beklemek zorunda bırakan sıra sorunu ile ilgili GOÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, dijital olarak tam otomasyonlu sistemi kuracaklarını ama şuanda kadar yaşanan yoğunluğu gidermek için bir sistem kurduklarını kaydetti.

Yaşanan sorunla ilgili numara alma işlerini de denediklerini ama sonuçlarını da tartmak gerektiğini ifade eden Seyfikli, "Tabii iki tane problemi çözmemiz gerekiyor. Birincisi öğretim sayımız artarsa, sıra kendiliğinden düşecektir. Bir de eleman sayısı artmalı. Hasta sayısı çok arttı, tabi şuan ki akademisyen ve memur sayısını ben kaldıramıyorum. Aslında özel hastanede birisi geliyor 'elinizden tutuyor götürüyor.' Keşke devlet hastanelerinde de bu yapılabilse. Ama şu anda eski hastaneyi ve şimdi ki halini düşünün. Eskiye göre çok daha iyi durumda. Ben de çok düzgün, herkesin bölümleri ayrıldı. Poliklinikleri ayrı yapacağız" dedi.

Hasta kabullerde kapılara sıra listelerinin yapıştırılması sonucu yakışmayan görüntüler ve sıra tartışmalarının yaşanmaması için dijital sistem konusundaki taleplere katılan Seyfikli, gerekli çalışmaların yapılması için talimat vereceğini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 11:14:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?