3
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Obez çocuk sayısında artış

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Erol Yıldırım, Türkiye'de çocuklarda obezite (şişmanlık) oranın artmaya başladığını belirterek, "Çocukların oyun ve eğlence tercihinde bilgisayar ve televizyona kayması kalori tüketimini azaltırken, buna dengesiz beslenmenin de eklenmesi çocuklarda obezite oranının yükselmesine yol açmaktadır" dedi.

Obezitenin çocuklarda ve gençlerde başlayarak erişkin hayatta da devam ettiğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Erol Yıldırım, son yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde besin alımının fazla fizik aktivitesinin az olmasının şişmanlığın artmasına sebep olduğunu kaydetti. Yıldırım, yapılan çalışmaların ülkemizde de çocuklarda obezite oranının artmaya başladığını gösterdiğini ifade ederek, "Şişmanlık önemli bir halk sağlığı problemidir. Çocuklarda özellikle 5-6 yaş ve ergenlik döneminde daha çok görülür. Hatalı ve aşırı beslenme şişmanlığın en önemli sebebidir. Şekerli meyve suyu ve içecekler, enerji ve spor içecekleri, yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler çocukların fazla kilo almalarına sebep olur" diye konuştu.

Yıldırım, son yıllarda özellikle çocukların oyun ve eğlencelerinin televizyon izlemek, bilgisayar kullanmak ve atari oynamak gibi alanlara kaymasının kalori tüketimini azalttığını ve bununda sonucu olarak obezite oranında artış yaşandığını söyledi. Bu mekanlarda alınan yüksek kalorili yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinin de obeziteye davetiye çıkardığını ifade eden Yıldırım şöyle konuştu: "Obezite bir hastalıktır, ancak çocuklarda kontrol altına alınabilir. Kalıcı olmasının nedeni genellikle genetik özelliklerden kaynaklanmaktadır. Çocuklarımızı obezite olmaktan korunmak için yüksek kalorili yağlı yiyecekler yerine sebze meyve yemesini, şekerli içecekler yerine bol su içmelerini sağlamalıyız. Düzenli yeme alışkanlığı kazandırarak, çocukların spor yapmalarını ve düzenli egzersiz yapmalarını sağlamalıyız."

.
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2005 Salı 11:52:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?