2
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

'Ölümlere yol açabilir'

Tokat Tabipler Odası tarafından yapılan açıklamada, gribin özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyredebildiği ve ölümlere yol açabileceği kaydedildi.

Açıklamada, gribin, bu kadar ciddi tablolara yol açmasına rağmen halk arasında çoğunlukla soğuk algınlığı ile karıştırıldığı bildirildi.

Tokat Tabipler Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada, grip hastalığı etkenin sürekli değişerek insanların bağışıklık sistemini alt etmeyi başaran influenza virüsü olduğu kaydedildi. Yapılan açıklamada, ayrıca grip hastalığının ani olarak başlayan 39 derecenin üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığı olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Hastalık tablosuna daha sonra boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı, kusma görülebilir. Ateşin 39 derecenin üzerinde olması, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeniyle hastalığı ayakta geçirmek olanaksızlaşmakta ve hastalan mutlaka 3-7 gün yatağa mahkum etmektedir.

Yaklaşık bir hafta sonra belirtiler kaybolmakla, beraber halsizlik iki haftaya kadar uzayabilir. Bu belirtiler özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp, akciğer, böbrek hastalıktan ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyredebilir ve ölümlere yol açabilir. Bu kadar ciddi tablolara yol açmasına rağmen grip halk arasında çoğunlukla soğuk algınlığı ile karıştırılır. Oysa soğuk algınlığı ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır. Ayrıca grip, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ikincil enfeksiyonlara zemin hazırlayarak orta kulak iltihabı, zatürree, beyin zan ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara neden olabilir."

Tabipler Odası tarafından yapılan açıklamada ayrıca grip aşısı konusuna da değinildi. Grip aşısının 6-35 ay arası çocuklarda yarım doz, daha büyüklere ise tam doz yapıldığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"8 yaşından küçük çocuklarda eğer yüksek oranda risk taşıyorlarsa ve ilk kez grip aşısı olacaklarsa en az bir ay arayla iki doz yapılması önerilmekte, bunun dışında tek doz aşı yeterli olmaktadır. Aşı omuz bölgesine kas içine yapılır. (İki yaşından küçük çocuklarda uyluktan yapılması daha doğrudur.) Aşı şu kişilere yapılmaz: 6 aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı alerjisi olanlar (yumurta yediğinde alerjik şoka girenler), hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlar (ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler). Ayrıca 38 dereceden fazla ateşi olanlara aşılarını ateş düştükten sonra yaptırmaları önerilir. Aşının önemli bir yan etkisi yoktur."

.
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2005 Çarşamba 20:46:00
Güncelleme :9 Kasım 2005 Çarşamba 22:45:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?