3
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Zatürre uyarısı

Türkiye'de de zatürreenin 1-4 yaş grubu çocuklarda birinci sırada ölüm nedeni olduğu bildirildi.

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi' haftası nedeniyle yapılan açıklamada, zatürreenin 1-4 yaş grubu çocuklarda birinci sırada ölüm nedeni olduğu belirtilerek, "Beslenme bozukluğu olan çocuklara vücudun savunma sistemi bozulduğu için basit bir soğuk algınlığı kolayca zatürreeye dönüşmektedir.

Erken doğan veya düşük doğum ağırlıklı bebeklerde zatürree nedeniyle ölümler fazla görülmektedir. Sigara kullanan ailelerin çocuklarında ve hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde solunum yolu enfeksiyonları artmaktadır" denildi.

Zatürreeden bebek ve çocukların korunması için anne sütünün önemine dikkat çekilen açıklamada, "Aileler bebeklerini ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyerek, zamanında ek gıda vererek, bir yaşına kadar aşılarını zamanında yaptırarak, bulunduğu yerin havasını temiz tutarak zatürreeden koruyabilirler.

Öte yandan hastalığı yakalanan çoğun beslenmesi sürdürülmeli, hastalık sonrası kaybettiği kilosunu alması için fazladan bir öğün daha yemek yemelidir. Hastalık özellikle ateş varken vücuttan sıvı kaybı çok artar. Bunu önlemek için anne sütü alan bebeklerde emzirme sıkılaştırılmalı. Anne sütü almıyorsa temiz içme suyu, diğer sıvılar meyve suyu, süt verilmelidir. Eğer çocukta solunum sırasında zorlanma, hızlı solunum, sıvı gıdaları içmeme durumunda kötüleşme olursa hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir" denildi.

.
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2005 Perşembe 20:27:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?