1
Mayıs
2024
Çarşamba
EMLAK-KONUT

Uzmanlardan mortgage uyarısı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari ve Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çıkrıkçı, Mortgage sistemi uygulamaya girmeden konut fiyatlarında yaşanan artışın suni olduğunu belirterek, sistem devreye girdikten sonra konut kredi faizlerinin binde 7-8 seviyelerine düşeceğini söyledi.

Prof. Dr. Mustafa Çıkrıkçı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, büyük bir konut açığının bulunduğu Türkiye'de konut finansmanı için kurulmuş özel bankaların olmadığını belirterek, Mortgage sisteminin bunu sağlamaya yönelik bir adım olduğunu söyledi. Eski Emlak ve Kredi Bankası'nın kuruluş amacının konut talebinde bulunacakların finansman ihtiyacını karşılamak olduğunu kaydeden Prof. Çıkrıkçı, çeşitli nedenlerle bankanın bu görevi yerine getiremediğini, bunda ülkenin o dönem yaşadığı siyasi ve ekonomik istikrarsızlıkların da büyük rolü olduğunu belirtti.

Türkiye'de son yıllarda siyasi ve ekonomik istikrarın sağlandığını ve bütün kesimlerin uzun vadeli planlar yapabildiklerinin altını çizen Prof. Dr. Çıkrıkçı, önemli bir dış şok yaşanmadıkça bu istikrarın devam edeceğini dile getirdi. Büyük bir konut açığı olan Türkiye'de ev sahibi olmayı düşünen milyonlarca insan bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Çıkrıkçı, buna imkan sağlayan Mortgage sisteminin emlak piyasasını hareketlendirdiğine ve konut fiyatlarının son dönemlerde tepe seviyelerine ulaştığına dikkat çekti.

Konut fiyatlarındaki aşırı yükselmeyi maliyetlerin artmaması ve konut talebinde bulunanların gelirinin yükselmemesi sebebiyle suni olarak nitelendiren KTÜ İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çıkrıkçı, "Konut fiyatlarında yaşanan aşırı artışlar başlıca iki temel sebepten kaynaklanıyor. Bunların ilki Türkiye'nin 3 Ekim'de AB ile müzakerelere başlaması, bir diğeri de oluşan konut talebini yöneten gayrimenkul spekülatörlerinin fiyatları suni olarak artırmasıdır. Ancak konut fiyatları şu anda tepe noktasına ulaşmış durumda. Daha gideceği yer yoktur. Arz ve talep dengesine bağlı olarak artan fiyatlar yine aynı dengeye bağlı olarak Mortgage sisteminin uygulamaya girmesiyle düşüşe geçip, normal seyrine dönecektir. Çünkü piyasalar sonradan geleceği önceden satın almıştır" dedi.

Mortgage sisteminin 2006 yılında uygulamaya gireceğini ancak bankaların sistem uygulamaya girmeden konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1-2'lere kadar düşürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Çıkrıkçı, fahiş diye tanımladığı bu oranlar konusunda konut talebinde bulunacakları acele etmemeleri konusunda uyardı. Çok düşük gözüken kredi oranlarının psikolojik bir beklenti oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Çıkrıkçı, "İnsanlarda finansman kaynağının çok ucuz olduğu, bu fırsatın bir daha gelmeyeceği, aynı kredi oranlarının bir daha yakalanamayacağı şeklinde psikolojik bir beklenti oluştu. Aynı şey geçmişte otomobilde de yaşanmıştı. O gün 40 milyara satılan otomobillerin fiyatı bugün 25 milyarlara düştü. Mortgage sisteminin devreye girmesiyle konut fiyatları da orta vadede düşecektir. Çünkü konut arzı artacak, talep doyacak ve otomobilde olduğu gibi fiyatlar düşecektir. O zaman da bankaların verdiği ve çok ucuz gibi gözüken yüzde 1-2 gibi kredi faiz hadleri, binde 7-8'ler seviyesine inecektir.Konut talebinde bulunacaklar Mortgage sisteminin uygulamaya girmesini ve fiyatların normal seviyesine inmeye başlayacağı yılbaşından sonrasını beklesinler" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2005 Çarşamba 12:57:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?