23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Alabalıkların kış göçü

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün Altındere Tesisleri'ndeki alabalıkların bulunduğu havuzların donması sonucu, alabalıklar denizdeki kafeslere nakledildi.

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün Maçka İlçesi Altındere Vadisi'ndeki araştırma tesislerindeki alabalıklar, yörede kış mevsiminin etkili olması nedeniyle tedbir olarak su sıcaklığının daha fazla olduğu denize nakledildi. Tarihi Sümela Manastırı'nın da içinde yer aldığı Altındere Vadisi'ndeki tesislerde bulunan havuzlar, etkili soğuk nedeniyle donarken, havuzların yüzeyinde yaklaşık 10 santimetre kalınlığında buz tabakası oluştu.

Soğuk nedeniyle havuzlara gelen suların da donduğunu belirten yetkililer, sürekli temiz su akımının sağlanması gereken alabalık yetiştiriciliğinde su kesintisinin sıkıntılara yol açtığını kaydetti. Yetkililer, kış mevsiminin vadide ilerleyen aylarda daha da etkili olacağını belirterek, balıkların bu durumdan olumsuz etkilenmemesi için tedbir olarak su sıcaklığının daha fazla olduğu denizlere nakledildiğini kaydetti.

Alabalıkların yaklaşık 50 kilometre süren yolculuktan sonra Şana Mevkii'nde bulunan denizlerdeki kafeslerinde daha rahat bir ortamda yaşamlarına devam ettiklerini belirten Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Dr. Nadir Başçınar, Altındere Vadisi'nde kış şartlarının ağırlaşması nedeniyle alabalıkların tedbiren su sıcaklığının daha fazla olduğu denize taşındığını söyledi. Alabalıkların soğuk kış günlerinde kış günlerinin iyice daraldığı Kasım aylarından sonra üremeye başladığına dikkat çeken Dr. Başçınar, "Su sıcaklıkları Altındere Vadisi'ndeki işletmemizde bu dönemde 2-3 derecenin bile altına düşebilmektedir. Dolayısıyla deniz suyu daha sıcak. Bu da balıklar için daha iyi bir beslenme ortamı sağlıyor. Balık deniz suyunda daha hızlı büyür bu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Altındere'de kış mevsiminde ulaşım da ayrı bir sıkıntı oluyor. Nakillerle bütün bu olumsuz durumları elimine etmiş oluyoruz" dedi.

Nakil işleminin oldukça zor olduğunu dile getiren Dr. Nadir Başçınar, "Biz alabalıkları nakiller sırasında oksijenlendirilmiş tanklarda taşıyoruz. Bu zor bir işlem, ancak balıklar için herhangi bir sağlık problemi olmuyor. Alabalık bu şartlara göğüs gerebilecek çok dayanıklı bir canlı. Alabalıklar yumurtadan tatlı sularda doğup ardından denizlere göç etmekte, üremek için tekrar akarsulara geri dönmektedirler. Yani neticede zaten denize gidecekti biz onları yormadan kendimiz denize getiriyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 10:34:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?