5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Altun "Bazı sözler çelişkili"

Türk İş Teşkilatlandırma Sekreteri ve Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Çetin Altun TTK için verilen sözlerin Zonguldak halkı için umut verici olduğunu fakat bunlarla ilgli bir çalışmanın başlatmamasına tepki gösterdi.

Altun yapmış olduğu yazılı açıklamasında Türkiye Taşkömürü Kurumunun yılda 5.5 milyon ton, özel sektöründe yılda 4.5 milyon ton kömür üreteceğini, toplam 10 milyon tonluk Türkiye ihtiyacının tamamının Zonguldak havzasından karşılanacağını ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hülmi Güler’in bu szölerinin Zonguldak halkı için büyük bir umut vermiş olduğunu fakat daha sonra ili ziyaret eden bakanların Zonguldak’a sahip çıktıklarını anlatmış olduklarını söyledi. Altun ancak o günden bugüne havzada üretim artışı doğrultusunda hiçbir adım atılmadığını belirttiği yazılı açıklamasını şöyle sürdürdü “Bizler bu hedefin gerçekleşmesi için kısa ve uzun vadede neler yapılması gerektiğini hem ilgililere hem de kamuoyuna defalarca açıkladık. Özel sektör çalışmaları bugünden başlasa üretim aşamasına gelmesi en az 5 yılı bulacak. Bu konuda halen ihale hazırlıkların devam ettiği belirtiliyor. Ortada henüz bir yatırım yok.

Üretimin en kısa sürede arttırılabileceği TTK’da da mevcut kapasiteyi kullanma yolunda ciddi bir adım atılmıyor. Aksine emeklilikler sürerken üretim de geriliyor. TTK’da da üretimi arttırılma yolunda herhangi bir gelişme yok. Gerek özel sektör gerekse TTK’daki bu durum Hükümetin Zonguldak kömür havzasına ilişkin projenin söylemden öteye geçmediğini gösteriyor. Öncelikle yapılması gereken şey 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK’nın olanaklarını değerlendirmektir. Bunun için üretim ve hazırlık işçisi açıkları giderilmeli, zorunlu yatırımlarda bir an önce başlanmalıdır. Derhal 2000 guruplu işçi alınarak üretimi artırma yolunda, ilk adım atılmalıdır. TTK’nın bu hale gelmesinin nedeni çalışanlar değildir. Çalışanlar kendilerine gösterilen işi yapmıştır. Asıl sorumlular, günlük hesaplar yapıp, ileriye dönük planlar yapmayarak, hazırlıkları ihmal ettiren yöneticilerdir. Bu günkü tablo 10 yıllık duyarsızlığın sonucudur. İşçi açıklarının giderilmesiyle bu yanlışlardan kurtulmak mümkündür.”

İsmet YALILI
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2004 Pazartesi 22:08:03
Güncelleme :2 Eylül 2005 Cuma 12:39:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?