3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Yatırımcı gözünü Filyos'a çevirdi

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, Rus Petrol Şirketi Lukoil'in Çaycuma İlçesi'ndeki Filyos Vadisi'ne talip olmasının ardından, bölgeye yerli ve yabancı yatırımcının ilgisinin arttığını söyledi. 

Karadeniz Bölgesi'nde geniş ve boş bir alanının bulunmaması üzerine tüm yerli ve yabancı firmaların gözünü Filyos Vadisi'ne çevirdiğini belirten Vali Erkmen, Rus petrol şirketi Lukoil'in ardından 3 büyük firmanın yatırım yapmak amacıyla Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'na (EPDK) müracaat ettiğini ifade etti. 

Onlarca firmayla bölgeye yatırım yapması için görüşmelerin devam ettiğini belirten Vali Erkmen, "Çeşitli alan ve sektörlerde yatırım yapmaları amacıyla onlarca yabancı ve yerli firmayla görüşüyoruz. Bunlardan 4 tanesi, EPDK'ya resmi müracaatta bulundu. Diğerlerinin de resmi müracaatta bulunması için görüşmeleri devam ettiriyoruz. Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa önemli olan hepsine birden yer gösterebilmektir. Filyos Vadisi'nde veya dışında müracaat eden tüm firmalara yer gösterebilirsek, Zonguldak'ın tüm sorunları ortadan kalkar. Hepsini burada tutmanın hesaplarını yapıyoruz" dedi. 

Yatırımların bölgeye kazandırılması halinde on binlerce kişiye iş imkanı sağlanabileceğini de kaydeden Vali Erkmen, "Bugün Zonguldak'ta kayıtlı işsizlerin sayısı 40 bini aştı. TTK'ya alınacak bin 120 işçi için 40 bin kişi müracaat etti. Bu yatırımlar, işsizlerimiz için de umut kaynağı olacak. Bu yatırımların tamamlanması halinde yaklaşık 100 bin kişi istihdam edilecek" diye konuştu. 

Enka, Hema ve Eren Holding gibi onlarca firmayla da yatırım yapmaları için görüşmelerin sürdüğünü vurgulayan Vali Erkmen, EPDK'ya müracaatta bulunan Rus Petrol Devi Lukoil'in rafineri, Nurol grubunun liman, demir-çelik, termik santral ve çimento fabrikası gibi büyük bir kompleks için, CBİS İtalyan Ortaklığı'nın demirçelik fabrikası, Kibar Holding'in Liman ve Demir-Çelik Kompleksi için resmi müracaatta bulunduğunu kaydetti. 

Taleplerin değerlendirilerek Maliye Bakanlığı'na gönderildiğini, firmaların incelemesinin ardından yer tahsisinin yapılacağını söyleyen Erkmen, Çaycuma Sanayi Bölgesi için demir-çelik üzerine yatırım yapmayı düşünen firmalarla da görüşmelerin sürdürüldüğünü ifade etti.
iha
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2006 Perşembe 14:50:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?