3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Mücadele çağrısı

Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı İlhami Erdoğ, özelleştirme süreci devam eden Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) için tüm kitleleri mücadeleye davet ettiklerini söyledi. Erdoğ, Türk Metal Sendikası olarak bugüne kadar yaptıkları özelleştirme karşıtı mücadelede başarılı olduklarını ifade ederek, "Bizi daha fazla zorlamasınlar" dedi.

Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı İlhami Erdoğ, yaptığı basın toplantısında, özelleştirme sürecinin başladığı günden buyana geçen zamanı, yapılan eylem ve panelleri değerlendirdi.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarla işçilere özelleştirme sonrası neler kaybedeceklerini anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Erdoğ, yaptıkları çalışmaların başarılı olduğuna inandığını belirtti.

90'lı yıllarda başlayan özelleştirme çalışmalarının AKP Hükümeti ile büyük bir ivme kazandığını ifade eden İlhami Erdoğ, "Bugüne kadar yapılan bütün özelleştirmelerde büyük bir istihdam daralması olmuştur. Son iki üç ay içinde yapılan özelleştirmeler sonucu 24 bin civarında işçimiz ekmeğinden olmuştur. Biz siyasi iktidara bunu anlatmakta güçlük çekiyoruz. ERDEMİR stratejik konumu olan bir fabrika. Fabrikanın blok olarak satılması demek Ereğli'nin yok edilmesi demektir" diye konuştu. Bugüne kadar yaptıkları demokratik ve yasal eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştıklarını ifade eden Erdoğ, "Bizi daha fala zorlamasınlar. Toplumsal bir hareket sel gibi olur. Önünde ne varsa yıkar geçer. Ekmeği elinden alınmaya çalışan kişi her şeyi yapabilir" şeklinde konuştu.

ERDEMİR'in blok satılması durumunda en çok A personel (yönetici) kısmının zarar göreceğini ve buna rağmen A personel grubunun özelleştirme konusunda duyarsız kalmalarına bir anlam veremediklerini ifade eden İlhami Erdoğ, "Dünyada bugüne kadar yapılan tüm özelleştirmelerde bir fabrikayı alan kurum önce yönetici personelde değişiklik yapmıştır. Yönetici sayısı işçi sayısının yüzde 10'u kadar olur. Ancak bunun ERDEMİR'de daha fazla olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kimse ERDEMİR'in satışından etkilenmeyeceğini düşünmesin. Bugün Ereğli'de sadece 22 ayrı otomobil markasının yetkili satıcısı ve servisi var. Bu Ereğli'de ki ekonomik büyüklüğün en büyük göstergesidir" açıklamasını yaptı.

Yaklaşık 20-25 gündür Karadeniz Ereğli'de bulunan Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Taşdemir ile birlikte işçilerle birebir görüşme yaptıklarını ve özelleştirme sonucunda neler kaybedeceklerini anlattıklarını söyleyen Erdoğ, "ERDEMİR işçisi bu konuda çok duyarlı. Özelleştirme ihalesinde ön yeterlilik alan ve fabrikayı gezmek isteyen yabancı şirketlerin hiçbirinin ayaklarının ERDEMİR toprağına basmasına müsaade etmediler. Biz Mücadelede kararlıyız. Toplam 120 bin civarında imza toplayıp gerekli makamlara ilettik. Bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini bir kez daha haykırdık" diye konuştu.

Kısa bir süre önce basın yayın kuruluşlarında yer alan MİTTAL STELL fabrikaları yetkilisinin, "ERDEMİR işçisi endişelenmesin. Biz kendi sendikamızla ve işçimizle uyum içerisindeyiz" açıklamalarının samimi olmadığını kaydeden Erdoğ, "Yaptığımız araştırmalarda 14 ülkede faaliyet gösteren ve binlerce çalışanı olan MİTTAL'in hiçbir işçisinin sendikalı olmadığını öğrendik" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2005 Cumartesi 16:45:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?