2
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Ocağa ziyaretçi akını

Rum kökenli Osmanlı vatandaşı bir müteşebbis tarafından 1880'li yıllarda açılan ve 1997-98 yılları arasında yapılan rehabilitasyon çalışması sonrasında sivil vatandaşlara açılan Eğitim Ocağı'nı son 10 yılda yaklaşık 10 bin kişinin ziyaret ettiği öğrenildi.

Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Eğitim Ocağı, açıldığı yılların aksine her geçen gün daha da farklı bir şekilde kazandırıyor.

TTK Yüksek Mühendisi Sefa Elibol, 1880'li yıllarda kömür çıkarmak amacıyla açılan maden ocağının, uzun yıllar bu şekilde hizmet verdikten sonra, turizme açıldığını söyledi. Zamanla çevresinde yerleşim birimlerinin artması nedeniyle kömür çıkartılamayacak hale gelen maden ocağının, işçilere eğitim hizmeti verilen ocak olarak kullanılmaya başlandığını kaydeden Elibol, "İşçi alımlarının azalması ile eğitim görevini de arzu edildiği ölçüde veremeyen ocak, TTK ile İngiliz IMC şirketinin ortak çalışması sonrasında 1997-98 yılları arasında rehabilite edilerek turizme kazandırıldı. Aynı tarihlerde Gökgöl Mağarası'nın da turizme açılması ile birlikte Eğitim Ocağı da sivillere açıldı. 10 yıl içerisinde yerli ve yabancı yaklaşık 10 bin kişi ocağı gezdi" dedi.

Her yıl maden ocağına gösterilen ilginin aratarak devam ettiğini vurgulayan Elibol, "Gelen ziyaretçilerimize ocağı gezdirerek, madenciliğin tarihi, maden makinaları, yeraltı koşulları, yeraltında havalandırma, grizu ve grizu patlaması, üretim, üretim koşulları gibi konuları anlatarak kömür ve madenciliği tanıttık. Bu yıl içerisinde sadece kurum içerisinden 35 kişiye intibak eğitimi verdik. 2005 yılının Ağustos ayına kadar ise bin 353 öğrenci, yerli ve yabancı turiste eğitim ocağı turnesi yaptırdık. Bu yıl işçi alınmamasına rağmen yerüstünden yeraltına geçen 57 maden işçisine intibak eğitimi verdik" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2005 Perşembe 13:22:00
Güncelleme :1 Eylül 2005 Perşembe 13:25:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?