5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

AKP'den 'aile içi şiddet' paneli

AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Selma Kavaf, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde ele alınacak olan en önemli konuların başında kadın haklarının geldiğini söyledi.

AK Parti Balıkesir İl Kadın Kolları tarafından düzenlenen "Aile İçi Şiddet" konulu panele katılan Selma Kavaf, kız çocuklarının okullaşıp, modern hayata adım atmasıyla birlikte, kadına yönelik şiddetin daha çok konuşulmaya başladığını belirtti. Kavaf, günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen basının toplumsal görev bilinciyle hareket etmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edibe Sözen de, içinde yaşadığımız yüzyılın insani sapkınlıkların yaşandığı, ruhların kirlendiği bir yüzyıl olduğunu ifade etti. Şiddet hususunda evde aile içinde bire bir yaşanan şiddetten daha çok kamusal alandaki, sokaktaki şiddetin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Sözen, Medya Takip Merkezi'nin kısa bir süre önce hazırladığı raporda, 23 TV kanalıyla 800 civarındaki radyo ve gazete organlarında yer alan haberlerin tamamen şiddetle alakalı olduğunu kaydetti.

"Şiddeti gönlümüz hoş olsun diye tartışmanın anlamı yok" diyen Edibe Sözen, "Ülkede ekonomi iyileşti, daha iyiye gidiyor. Şimdi bütün sağ partilerin, sağ söylemli partiler ekonomik gelişmeden olduğu kadar toplumsal gelişmeden de sorumludur. Türkiye, dünyadaki 177 ülke arasında insani kalkınma bakımından 96. sırada. Eğitimde riskli olan 20 ülke içinde Türkiye de var. Bütün değerlerimize ve insani davranışlarımıza rağmen sosyal gelişimde önemli bir aşama kaydedilemedi" dedi.

Sözen, şiddet, kadına uygulanan şiddet haberlerine medyanın çok büyük yer verdiğini, bunun kimi zaman kamuoyu oluşturmasına rağmen genelde zararlı olduğunu bildirdi. 2004 yılında 283 kişi arasında yapılan bir ankete göre, şiddet uygulayanların yüzde 82'sinin üniversite mezunu olduğunu, Marmara Bölgesi'nin en fazla şiddet uygulanan bölge olduğunu, bunu Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz, Ege ve doğu bölgelerinin takip ettiğini anlatan Sözen, "Şiddet şehirlerin sorunu. Daha çok, gelir düzeyi ve eğitim seviyesi iyi olan insanların sorunu. Geçen yüzyıl endüstri yüzyılıydı. Bu yüzyıl ise insani sapkınlıkların yaşandığı, ruhların kirlendiği bir yüzyıl oldu" diye konuştu.

"İNSANLARA AHLAKLI OLMAYI, İNSAN OLMA DUYGUSUNU VERMEDİĞİNİZ SÜRECE ŞİDDETİ ÖNLEYEMİYORSUNUZ"

Dünyada Müslümanlar'a karşı uygulanan şiddetleri örnek veren Sözen, günde ortalama 4.6 saat TV izlenen günümüzde şiddetin büyük kentleri çok yakından ilgilendiren bir mesele olduğunu belirtti.

Belediye Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapılan panelin diğer konuşmacısı olan AK Parti MKYK Üyesi Ayşe Böhürler de, şiddetin toplumun ortak bir sorunu olduğunu vurgularken, dünyada en çok şiddet uygulanan ülkelerin başında Danimarka ve İngiltere'nin geldiğini söyledi. Şiddetin bir sorun olarak ele alınmasının çok önemli olduğunu kaydeden Böhürler, "Sorunu kabul edersek çözüm üretme çabası olur. Karşınızdakini bir insan olarak görmezseniz, onu döver, şiddet uygularsınız.

Bu bir kısır döngüdür, şiddete uğrayanlar da maalesef mutlaka şiddet uyguluyor. İnsanlara ahlaklı olmayı, insan olma duygusunu vermediğiniz sürece şiddeti önleyemiyorsunuz. Çünkü çözümler üzerine kafa yormuyoruz. Şiddeti kendimiz üretiyoruz. Artık ülkemizde acı çeken, ağlayan kadın haberleri reyting almamalı. Medyanın en iyi malzemesi şiddete uğrayan kadındır. Çareler üretmek zorundayız. Ne yazık ki bazı din adamları da şiddeti, kadına dayak atılmasını destekliyor. Öncelikle, şiddetin din tarafından onaylanmadığını, dinde günah olduğunun bilinmesi lazım. İnsanlığımızı diriltmek zorundayız. Bunu hem kendimiz hem de başkaları için yapmalıyız" şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Sabri Uğur ile AK Parti İl Başkanı Zekai Kafaoğlu'nun da kısa birer konuşma yaptığı paneli çok sayıda partili hanım dikkatle dinledi. Panelistler, yaklaşık 2 saat süren konuşmaların ardından seyircilerden gelen soruları da cevapladı. Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, daha önceden katılacağı bildirilen panele gelemeyince, bir mesaj göndererek özür diledi. Çubukçu, panelin konusuna dair görüşlerini özetlediği mesajında, "Şiddet bir insan hakları ihlali olarak görülmeli. Aile içindeki tahribatın giderilmesi çok zor. Ancak, bu tür panel vs. ile ortaya çıkan toplumsal duyarlılığın arttığını görmek sevindirici" dedi.

.
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2005 Çarşamba 23:54:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?