6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Çömez: Beyaz et sektörü zor durumda

AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, kuş gribi tehdidi nedeniyle bölgede 30 bin kişiye istihdam sağlayan beyaz et sektörünün zor durumda olduğunu söyledi.

Kuş gribi nedeniyle ülkede ciddi sorunların yaşandığını belirten Milletvekili Çömez, "Sektör temsilcileriyle geçtiğimiz gün yaptığımız toplantıda kesimin yüzde 50'lere kadar düştüğünü söylediler. Böyle giderse büyük tehlikeyle karşı karşıya olacaklarını ifade ettiler. Bölgemizde 30 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor. Şu anda bölgemizde faaliyet gösteren sektörlerin hiçbirinde işçi çıkarma olayı yok, ancak sektör temsilcileri böyle giderse işçi çıkartma yoluna gidebileceklerini açıkladı. Türkiye olarak çok ciddi bir kuş gribi tehdidiyle kaşı karşıyayız.

Hükümetimizin alacağı kararlar ve üreteceği projelerle tehlikenin büyümeden önleneceğine inanıyorum. İlçe Tarım Müdürlüğü'ne 3 bin 500 tavuğun itlaf edilmesi için bölgemizdeki vatandaşlar dilekçe vermiş. Bu sayı bölgemizde 1 milyonu bulabilir. Üreticiler itlaf karşılığında paralarını istiyor. Kuş gribiyle ilgili Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Tarım Bakanı Mehdi Eker'le görüştüm. Bakan Eker kuş gribi sonrası zarar gören sektörler için hükümet olarak yeni projeler üretileceğini açıkladı" dedi.
Çömez, Türkiye'de ilk kuş gribi hastalığının geçtiğimiz ekim ayında görüldüğü Manyas ve Bandırma bölgesinde bugüne kadar herhangi bir kuş gribi vakasına rastlanılmadığını ifade ederek, "Göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan Manyas Kuş Cenneti ve tavuk sektörünün can damarı olan Bandırma bölgelerinde bugüne kadar hayvanlar ya da insanlar üzerinde kuş gribi vakasına rastlanmadı.

Manyas'ın Kızıksa Beldesi'nde bir hindi sürüsünde görülen kuş gribi hastalığı, yapılan zamanında müdahaleler sayesinde başka yere sıçramadan önlendi. İlçe Tarım Müdürümüz ve İlçe Sağlık Grup Başkanımız ile yaptığımız toplantıda konu hakkında bilgi aldım. İlgili müdürler kuş gribi vakasının şu an itibariyle bölgede görülmediğini belirttiler. Geçtiğimiz gün iki vatandaşımızın yedikleri tavuk sonrası mide bulantısı şikayetiyle Bandırma Devlet Hastanesi'ne müracaat ettiklerinin bilgisini aldım.

Vatandaşlarımız kuş gribi hastalığının gündemde olması itibariyle şüphe üzerine hastaneye müracaat etmişler ancak hastanemizde intaniye uzmanının yaptığı inceleme ve tedavi sonunda kuş gribi şüphesi bile bulunmamıştır. Bu vatandaşlarımız ayakta tedavi edilerek taburcu edilmişlerdir. Bandırma ve bölge halkımız rahat olsun. Bölgemizde kuş gribi vakası yoktur. Zaten hastanelerimiz muhtemel bir durum karşısında gerekli tedbirlerini almışlardır, paniğe gerek yok" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2006 Çarşamba 11:22:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?