5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Erdoğan'ın sözlerine çiftcilerden tepki

Balıkesir Ziraat Odası (BZO) Başkanı Sami Sözat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ulusa sesleniş konuşmasında, "Türk çiftçisinin yüzünün gülmediğini söyleyenler yaygaracılardır" şeklindeki sözlerine tepki göstererek, "Siz yüzümüzü güldürdünüz de biz mi gülmedik?" dedi.

Tarımla ilgili değerlendirmelerde bulunan BZO Başkanı Sami Sözat, Tarım Bakanlığı'nın teşvik verdiği 16 il arasında Balıkesir'in bulunmamasını büyük talihsizlik olarak değerlendirirken, Balıkesir milletvekillerini harekete geçmeye davet etti. Doğrudan Gelir Desteği'nden (DGD) yararlanan üretici sayısının bu yıl Türkiye genelinde 341 bin çiftçinin eksilmesiyle büyük bir düşüş gösterdiğini, Balıkesir'de de 2004'te 8 bin 714 çiftçinin destek alırken bu sene 455 üreticinin eksildiğini belirten Sözat, ekecek karlı ürün bulamayan çiftçinin topraktan kopmaya doğru gittiğini öne sürdü. Çiftçi kesimi olarak Türkiye'yi AB'ye götürecek yolun açılması çalışmalarını desteklediklerini kaydeden Sözat, ancak Türk tarımının Avrupa'ya teslim edilmemesini istedi.

Sözat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ulusa sesleniş konuşmasında, "Türk çiftçisinin yüzünün gülmediğini söyleyenler yaygaracılardır" şeklindeki sözlerine tepki göstererek, "Siz yüzümüzü güldürdünüz de, biz mi gülmedik?" dedi.

Eylül ayında yapılan Süt Üreticileri Birliği toplantısında 427 bin lira olan sütün litre fiyatının 1 Ekim 2005 tarihinden geçerli olmak üzere 436 bin liraya çıkarıldığı açıklandı. Balıkesir Süt Üreticileri Birliği Encümeni tarafından belirlenen fiyatın, Türkiye'de en yüksek süt fiyatı olduğu vurgulandı. AK Parti Hükümeti döneminde süt fiyatında her geçen gün düşüş yaşandığını belirten Sözat, "Daha önceleri 525 bin, 500 bin lira olan sütün litre fiyatı, 2004 yılının son çeyreğinden itibaren düşüşe geçti. Düşüşle beraber maliyet fiyatları ise ters orantılı olarak arttı. Üreticiler kan kaybederken, sütü alıp işleyen firmalar çıtalarını yükseltiyor. Çiğ süt ile pişmiş süt arasındaki parite açıldı, bu 1'e 4'tür. Firmalar 400 bin liraya aldıkları sütü raflarda bin 600 liradan satıyor. Tabii Türkiye'de vatandaşların alım gücü az olduğu için de süt tüketimi maalesef çok az" şeklinde konuştu.

Sami Sözat, 1 çuvalda 500 bin liralık düşüş kaydedilen yemin normal fiyatında herhangi bir ucuzlamanın söz konusu olmadığını söyledi. Mevcut teşviklerin yetersizliğinden yakınan Sözat, tarımdaki teşviklerin çiftçinin yüzünü güldürmesi, hükümetin Ocak-Şubat ayından beri bekleyen teşvikleri üreticilere ödemesi gerektiğini belirtti.
BZO Başkanı Sami Sözat, Türkiye'de bazı medya patronlarının hayvancılıkla ilgili ataklarını endişeyle izlediklerini söyledi. Sözat, "Bazı medya ağaları, büyük kredilerle çiftlikler alıp hayvancılık yapıyor. Kelkit'te Aydın Doğan'ın büyük bir çiftliği var. Türkiye'deki hayvancılıkta da bir tekelleşmeye gidiliyor. Bu endişe verici, çünkü rekabet ortadan kalkar. Tekelleşme olduğunda şu an bin 800 lira olan sütün litresi 2.5 milyon liraya çıkar" diye konuştu.
Sözat, dünyanın hiçbir ülkesindeki çiftçinin Türk çiftçisi kadar sabırlı ve toleranslı olamayacağını, ancak sabrını taşıranlardan bir gün hesabını da mutlaka soracağını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2005 Salı 16:01:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?