7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Facianın boyutu büyüdü

Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde, bir kömür ocağında grizu patlaması meydana geldi. Patlama sonucu 17 işçi hayatını kaybetti.

Balıkesir Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’de Şentaş Madencilik’e ait kömür ocağı, grizu patlaması sonucu çöktü. Madende çalışan 57 işçiden 40’ı ocaktan çıkmayı başardı. 17’si göçük altında kalarak hayatını kaybetti.

Yaşamını yitiren 17 işçinin isimleri şöyle: “Adil Kuyucu, Fehmi Karaca, Muzaffer Aydın, Ahmet Güneş, Timuçin Kaya, Halil Erdem, Ramazan Tarhan, Ahmet Avcı, Saadettin Eryılmaz, İdris Gülenç, Özcan Bayram, Osman Afacan, İsmail Aslantaş, Nuri Akcan,Salih Evcimen, Ramazan İnci ve Ali İnce.”

Yaralılar Erdoğan İnce, Nuri Kahraman, Mustafa Aydın, Necati Düzenli, İsmail Açık, İbrahim Demirbaş ve Ramazan Mete’nin Dursunbey Devlet Hastanesi’ndeki tedavilerinin ise sürdüğü bildirildi.

Öte yandan, ocak sahibi Erhan Ortaköylü, patlamanın ani bir gaz sızıntısı nedeniyle meydana geldiğini açıkladı.

Sabah erken saatlerde geldiği Odaköy'de incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, gazetecilere yaptığı açıklamada, özel sektöre ait bir kömür ocağında, dün gece metan gazının birikmesinden kaynaklanan grizu patlamasının meydana geldiğini söyledi.

Güler, olayın son derece üzüntü verici olduğunu, Türk milletine başsağlığı dilediğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Ocak'ta 57 kişi vardı, bunlardan 35'i sağ olarak kurtuldu, 5 kişi yaralı. Maalesef 17 kişiyi de kaybetmiş durumdayız. 3 kişi şu anda göçük altında, onları da çıkarmaya çalışıyoruz. Bölgeye kurtarma ekipleri çok şükür geldiler, yardımcı oldular, hem Soma'dan hem de Tunçbilek'ten geldiler. Bu arada helikopter desteği de sağlandı. Yaralıların bir kısmı hastanede, onlara da geçmiş olun dileklerimi iletiyorum. Kaybettiklerimizin hepsi çevre köylerden. Bu olay nedeniyle tabii ki üzüntümüz büyük, ancak 35 kişi kurtuldu buna da seviniyoruz. Metan gazı maalesef bu gibi problemlere neden oluyor.”

Bir gazetecinin “1 yıl içinde 2 kaza yaşandı, biri Kütahya'da biri Balıkesir'de. Acaba denetimlerde bir eksiklik mi var?” şeklindeki sorusu üzerine Güler, şunları söyledi:

“Hayır, bunlar maalesef madencilikte olagelen kazalar. Çünkü, patlamadan birkaç dakika önce ölçümü yapmışlar, ama bu ani gaz gelimi, zaman zaman birikmiş gaz çıkışı olabiliyor. Ama bu konuyu yine de arkadaşlarla görüşeceğiz. Henüz daha incelemeler neticelenmedi. Ama maalesef, bu madenciliğin tabiatı icabı olabiliyor. Yani birikim, çünkü gazın nerede biriktiğini, ne zaman ortaya çıktığını tespit etmek mümkün olmuyor.”

Güler, bir gazetecinin “Gerekli cihazlar var mıydı?” sorusunu ise “Yeterli cihazlar var, ama ancak gaz çıkınca bunun belirtileri ortaya çıkıyor. Bazen bir müddet sonra aniden çıkış da meydana geliyor. Gazın nerede biriktiği belli olmuyor. O anlamda söylüyorum. Şu andaki incelemelerimiz devam ediyor. Denetim yapacak mühendislerimiz burada. Onların denetimlerin ardından hazırlayacakları raporlarından sonra sizlere daha açık, net bilgiler verilecektir” diye yanıtladı.

Bakan Güler, Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu ile patlamanın meydana geldiği kömür ocağının bir bölümünde incelemelerde bulundu, şirket yetkilileri ve madencilerle görüştü.

Dursunbey Devlet Hastanesi'ndeki cenazelerin bir kısmını ilçe merkezinde öğle vakti, bir kısmının da köylerinde defnedileceği öğrenildi.
.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 03:53:47
Güncelleme :2 Haziran 2006 Cuma 10:35:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa çam IP: 81.214.179.xxx Tarih : 2.06.2006 22:57:22
ya ben anlamıyom bu gibi kazalar tamam elbette olacak ama bu gibi kazalar avrupada insanların burnu kanamadan geçiyo türkiyede niye böyle facialara neden oluyo denetlemeler sık yapılmıyo yer altından çıkan bacalar yetersiz avrupada 10 baca varsa bizde 3 4 baca var lütfen daha dikkatli olunsun bu gibi olaylar bir daha yaşanmasın istiyorum