5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Manyas'ta kuş gribi

Balıkesir'in Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Köyü'nde, 2 binden fazla hindi, kuş gribi hastalığından telef oldu.

Manyas'a bağlı Kızıksa Köyü yakınlarındaki Pirinçlik mevkiinde yetiştirilen 2 bin hindinin dün ölmesi üzerine yapılan araştırmada, hayvanların ölüm nedeninin özellikle Uzakdoğu ülkelerinde etkili olan Kuş Gribi hastalığı olduğu ortaya çıktı.

Ölen hayvanlar Bandırma İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerince Kızıksa'nın Pirinçlik mevkiinde gece yarısı iş makineleriyle açılan çukurlara gömüldü. Ancak ölen ve gömülmeyen bazı hindilerin ise tarlalarda ve yol kenarlarında çürümeye terk edildiği görüldü. Vatandaşlar gelişi güzel biçimde açıkta kalan hastalıklı hindilerden diğer hayvanların da etkilenmesinden endişe ediyor.

Olayın meydana geldiği Kızıksa Köyü'ndeki vatandaşlar ölen hindi sürüsünün Manyas Gölü yakınlarındaki çeltik tarlalarından beslendiklerini ve bu tarlalara da sık sık yaban göçmen kuşların geldiğini, hastalığın da buradan hindilere bulaşmış olabileceğini söylüyor. Bölgede yetiştirilen hindilerin kümes değil çayırlarda beslenen ve yaşayan hindiler olduğu da ifade ediliyor.


Ölen hayvanlardan alınan numunelerin ise incelenmek üzere Ege Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne gönderildiği belirlendi. Manyas'ta, Balıkesir Vali Yardımcısı Halil Yavuz Kaya başkanlığında bir kriz masası da kuruldu. Jandarma olay sonrasında köy giriş ve çıkışlarında önlemler alırken, köyden dışarıya hayvan çıkışına izin verilmiyor. Türkiye'deki tavukçuluk sektörünün attığı Bandırma ve bölgesinde yaşanan kuş gribi vakasından sonra ise piliç fabrikaları, bütün kesimhane ve tavuk çiftliklerinde önlemleri en üst seviyeye çıkardı. Tavuk çiftliklerine dışarıdan giriş yasaklanırken, kümeslerin de hastalığa karşı ilaçlandığı öğrenildi.

TARIM BAKANI'NDAN AÇIKLAMA: ÖNLEMLER ALINDI

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker yaptığı açıklamada, Kuş Gribi vakasını doğrularken, bütün önlemlerin alındığını söyledi. Kızıksa Köyü'nde kuş gribinden telef olan hayvanların iki hafta önce hastalanmaya başladığını söyleyen görgü tanıkları ve köylüler, hayvanların son birkaç gün önce yürüyememeye, ardından toplu halde ölmeye başladıklarını ifade etti.

Çevrede hayvan bakıcılığı yapan köylüler, hindilerin ölemeye başlayınca ölmeyenlerle birlikte toplu halde gömüldüklerini de söyledi. Ölen hindilerin kümeste değil, yılbaşında satmak için çayırlarda yetiştirilen hindiler olduğu ve Kızıksa bölgesinden ölen sürüden başka 2 hindi sürüsü daha bulunduğu da belirtildi. Bandırma'da geçtiğimiz ay Kuş Gribi hakkında bir hafta süren uluslararası bir konferans yapılmış ve olası bir salgına karşı nasıl önlemler alınacağı anlatılmıştı.

 VALİLİK: ÇEVRE İLLERE DUYURDUK

Balıkesir Vali Vekili Halil Yavuz Kaya, Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi yakınlarında meydana gelen Kuş Gribi vakasıyla ilgili açıklama yaptı. Kaya, en yakın yerleşim alanına 4 kilometre uzaklıktaki alanda her türlü tedbirin alındığını, herhangi bir endişeye gerek olmadığını bildirdi. Kaya'nın konuya dair açıklaması ise şöyle:

"Manyas'ın Kızıksa Beldesi ile Salur Köyü arasında bir vatandaşımızın çeltik tarlalarında bin 800 hindi palazı yetiştirmek üzere konuşlandırdığı palazlanmış hindilerin bir kısmı 1 Ekim'de rahatsızlanıyor ve 3'ü ölüyor. 4-5 Ekim gecesi hayvanların bin 500 tanesi birden ölünce ilçe tarım müdürlüğüne müracaat edilmiş, müdürlüğümüz bu hayvanları Bornova Veteriner Araştırma Kontrol Laboratuvarına göndermiştir.

Dün akşam 20.30 dolaylarında kuş gribi olabilme ihtimali üzerine ihbar geldi. Hayvan Sağlık Zabıta Komisyonu olarak toplanıp, ilçede faaliyete geçirdik, tedbirler üzerinde duruldu. Dün akşam yola çıkan bakanlığımızın koruma kontrol genel müdürlüğü ve hayvan sağlığı daire başkanlığı elemanları ile toplantı yapıp tedbirleri görüştük. Manyas ve Bandırma dolaylarındaki sektörel bazdaki şirketlerde değil. Köy tavukçuluğu yapan, açıkta hindi yetiştiren bir vatandaşın çeltik tarlalarındaki bir vakadır bu. Şu an itibariyle başka bir bulguya rastlanılmadı. Ancak, tedbir amaçlı olarak 3 km çapındaki bir alanı koruma bandına aldık, buraya giriş ve çıkışların (kanatlı hayvanların) yemin, gübrenin girmesi ve çıkmasının yasağını koyduk. Bunun dışında gözetim bölgesi dediğimiz bantta da (7 km) kontrollü giriş çıkışlar yapılacak. Veteriner kontrolü olmak kaydıyla. Buradan çıkacak araçlar da dezenfekte edilecek.

Daha önce vakanın çıktığı bölge tamamen ilaçlanmış vaziyettedir. Şu anda görünen tablo budur. Umut ediyorum ki bunu sıçratmadan ve genişletmeden önleyebiliriz. 21 günlük periyot olacak, umarız başka gelişmeler olmaz. Hastalık sona ererse tedbirler kaldırılacak. Şu anda bizim gördüğümüz kadarıyla bir hastalık yok. Ama, tedbirleri almamız lazım, dezenfektel anlamda ve giriş-çıkışların kontrolü anlamında.

İnsanlara bulaşma riski ancak hasta hayvanla direkt temas edilmesi halinde olur. Çiftlik sahibiyle ilgili ilaç tedavisi başlayacaktır, çalışmalar var. Ölen hindiler 2 metre derinliğindeki bir çukura gömülüp kireçlenecek. Bir vaka da Romanya'da olmuş, ördeklerde. Kuş cennetindeki kuşlarda herhangi bir şey yok. Üretici firmalarda böyle bir şey söz konusu değil. 3 km çapındaki bant içindeki çiftliklerin tamamı boş.

Tedbirler böyle devam ederse yayılma önlenecektir. Birinci koruma bandında bin 500 tane hindi ve kümes hayvanı var, bunlar bu akşam toplanıp imha edilecek. Bunu özel sektör karşılayacak. Olayın meydana geldiği yer yerleşim alanına 4 km uzaklıkta. Şanslı olduğumuz nokta bu. Bulaşma şeklini sorduk, doğrudan dışkı teması, hayvanla doğrudan temas hastalığı insanlara geçirebiliyor. Sahipli kedi ve köpeklerin bağlanması ya da kapalı tutulması, Kızıksa Beldesi'nin temizlik ve dezenfeksiyonu var. Vurgulamak istiyorum, sadece kanatlı hayvanların et, gübre ve yemlerinin girip çıkması kontrolen yasaklanmış durumda, onun dışındaki gıda ürünleri rahatlıkla girip çıkabilir. Kanatlı hayvanların pazar ve panayırlarda satılmasını il genelinde tedbir olarak yasaklayacağız. Bu alınan kararlarını çevre illere de duyurduk."

.
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2005 Cumartesi 20:23:12
Güncelleme :9 Ekim 2005 Pazar 13:21:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?