8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

2009'DA YAVAŞLAYIP, 2010'DA GAZA BASACAK

19. yüzyılın 2. yarısında Osmanlı İmparatorluğu... Bulgaristan'dan yola çıkan Rusçuklu göçmenler, hayatlarının yeni döneminde yurt belleyecekleri Bursa'ya doğru hareket ederken, el emekleri olan yaylı at arabaların Bursa'nın kaderini değiştireceğinden habersizdi.

Önce yaylı at arabası imalatında ardından karosen oto yan sanayinde gelişme kaydeden Bursa, Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren temelleri atılan otomotiv sektörünün başkenti olmaya başladı.

Bursalı üreticiler, 1966'da kurulan Karsan fabrikası ile seri üretime geçerken, 1971'den itibaren faaliyete geçen Oyak ve Tofaş fabrikaları, kentin otomotiv alanında kat edeceği mesafenin ilk işaretlerini verdi. Günümüzde yerli ve yabancı onlarca otomotiv şirketinin üretim üssü haline getirdiği Bursa, dünyanın ilk küresel finans krizi ile baş etmenin yollarını arıyor.

Ekimde yüzde 39.2 daralan otomotivin kalbi Bursa'da, kriz ile gelen üretim düşüşü ve işten çıkarmalar moralleri bozsa da, 2009'dan sonra sektördeki atılımın süreceğine inanılıyor.

Türkiye'deki her 2 araçtan 1'inin üretildiği Bursa'da, 2008'in ilk 10 ayındaki otomotiv ana ve yan sanayi ihracatı 5 milyar 787 milyon dolara ulaştı. Ama ekimde yüzde 39.2 daralan sektör, ihracatın yoğunlukta olduğu Avrupa'daki talep azalmasından büyük darbe yedi.

2009'un sonundan itibaren tüketici talebinde bir iyileşme bekleyen üreticiler, 2010'da dünya otomotiv sektöründe kartların yeniden dağıtılacağını vurguluyor.

Otomotiv Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Ercan Tezer

2010 sonrasını fırsata çeviririz

2010'dan sonra oluşacak yeni ortamda bir takım fırsatlar var. Ama insan gücünün korunması, ertelenmiş teşvik mevzuatının hemen çözülmesi ve Ar-Ge'yi engelleyecek girişimin olmaması gerekiyor. Bu 3 faktörde özel ve kamu kesimi işbirliğine giderse, fırsatlardan yararlanabiliriz.

Otomotiv Endüstrisi Tanıtım Komitesi Başkanı Cengiz Kabatepe

En fazla daralan 5 ülkeden biriyiz

Türkiye, dünya otomotiv sektöründe en fazla daralan 5 pazardan biri. Krizin bu kadar çabuk etkilemesi Bursalı sanayiciyi şaşırttı. Tüketici alıma sevkedilmeli. Dış pazarlara etkileme şansımız yok. Dünyada bin kişiye 141 araç düşerken, bu rakam Türkiye'de 138.

Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar

Kredi talepleri çevrilmesin

Tüketicinin otomotiv ürünlerine kavuşması ancak finansman çözümleriyle mümkün. Ekimde bunun sıkıntısını yaşadık. Şu anda kredi taleplerinin gerçekleşmesi yüzde 50 düştü. Aralık önemli, filo alımları çok güçlü olur. Biz hiç umudumuzu kaybetmiyoruz. İç pazar canlı tutulmalı.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Ömer Burhanoğlu

3 siparişini 1'i iptal edildi

Otomotivde kriz tüketici davranışlarından kaynaklanıyor. Mutlaka kendi segmentimizi yaratmalıyız. Geçen ayki yüzde 40'lık daralma, 2009'un ilk çeyreğinde de devam edecek. Gelecek yıl sipariş edilen her 3 araçtan biri iptal edildi. Devletin de elini taşın altına sokması gerekiyor.

Yazaki Otomotiv Genel Müdürü Z. Uran Zaman

Eğitim ve bakımla geçirelim

Kriz döneminde işçi çalıştırılmadığı için oluşan boş zamanlar eğitim çalışmaları ve bakım çalışmaları ile doldurulabilir. Bu kriz böyle devam etmeyecek. 2010'un ikinci yarısından sonra Türkiye'nin önü hem ana hem yan sanayinde çok açık. Hükümetin ortak aklı yaratacak gücü olduğuna inanıyorum ama niye bekliyorlar onu bilemiyorum.

Aram Ekin Duran - Referans
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 20:55:39
Güncelleme :3 Aralık 2008 Çarşamba 21:01:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?