4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

600 YILLIK HAMAMIN, 500 YILLIK MİSAFİRLERİ

Bursa’daki tarihi Umurbey Hamamı restore edilerek Sanat Galerisi’ne dönüştürüldü. Açılışını Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ile Tofaş CEO’su Ali Pandır’ın yaptığı galerinin ilk sergisi “Eski Hamam Eski Tas” adını taşıyor.

Bursa'da 1430 yılında yapılan Umurbey Hamamı’nın 2008’de restore edilerek, Sanat Galerisi’ne dönüştürülmesinin ardından, kapılarını, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ile Tofaş CEO’su Ali Pandır’ın yaptığı “Eski Hamam Eski Tas” sergisiyle açtı. Sergide, Mimar Naim Arnas’ın yaklaşık 30 yıl boyunca Türkiye’nin dört bir yanından topladığı, en eskisi 500 yıllık olan gülabdanlar, sabun ve sabunluklar (Kildence), nalın ve takunyalar, hamam tasları, havlular ve kirdenliklerden oluşan 1200 parça yer alıyor.

Tofaş Bursa Anadolu arabaları müzesi bünyesinde restore edilen Umurbey Hamamı’ndaki sergide yer alan parçalar, ziyaretçilere, geçmişe yönelik kültürel ve ekonomik analizler yapmayı da sağlıyor. Sergi hamam kültürü hakkında da bilgiler veriyor. Ayrıca Bursa’da bulunan Demirtaş (Timurtaş) hamamı, Eski Armutlu kaplıcası, Mahkeme (İbrahim Paşa) hamamı, Ördekli (Eski-Yeni) Hamamı ve Orhan Gazi Hamamı’nın maketleri de sergileniyor.

Önce hamam tası, sonra ibrik

Naim Arnas, Umurbey Hamamı’nın onarım öncesi çok kötü bir halde olduğunu belirterek, “Her şey kırılmış, çalınmıştı. Fıskiyesi bile yoktu. Fotoğraflara bakarak, restorasyon yaptık. Hamamın her şeyi orijinal, hiçbir ilave yapmadık” diyor. Sergide 600’e yakın tekstil ürünü bulunduğunu, diğer eşyanın ise metal olduğunu belirten Naim Arnas, koleksiyonuyla ilgili şunları söylüyor: “Önceleri param yoktu, hamam tası alıyordum. Daha sonra leğen, ibrik almaya başladım. Geçen zaman içinde bu koleksiyon oluştu. Koleksiyonum yeterli geldiği için sergide başkasına ait parçalar yok.”

İsmail Aktaş - Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2009 Pazartesi 22:38:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?