7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

BURSA'YA GÖKTEN ÜÇ ELMA DÜŞTÜ...

'İyi filmler zamanı' sloganıyla yola çıkan 3. Bursa İpekyolu Film Festivali, perşembe akşamı yapılan ödül töreniyle sona erdi. Geçtiğimiz senelere göre daha geniş bir program ve katılımla yola çıkan İpek Yolu kervanına bu yıl 35 ülkeden 120 film katıldı.

'En İyi Film' ve 'En İyi Senaryo' ödüllerini Raşit Çelikezer'in 'Gökten Üç Elma Düştü' filmi aldı. 'En İyi Yönetmen' ödülü 'Nokta' ile Derviş Zaim'e verilirken Nesrin Cevadzade 'En İyi Kadın Oyuncu', Fırat Danış 'En İyi Erkek Oyuncu' seçildi.

Festival başkanı Ali Çalışır, törende "Henüz çocuk sayılacak bir festivaliz ve öğrenecek çok şeyimiz var." diyerek aksaklıklar için konuklardan özür diledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ise "Kelebek kanatlandığı zaman bir daha tırtıl olmaz." diyerek festivalin bundan böyle daha da ileri bir çizgide devam edeceğini belirtti.

Festivallerin sayısının artmasının bir anlamda niteliği düşürdüğünü düşünenler de var. Ama temenni aynı: Festivallerin hem sayısının hem de niteliğinin artması. Bu anlamda İpekyolu Film Festivali belki bugün istediği yerde değil, ama üç senede bugünkü konumuna gelmesi ve gösterimlerde seyirciden gördüğü ilgi bile onun başarılı bir organizasyon olduğunun belirtisi. Festival, paneller, sergiler ve söyleşilerle Bursalı sinemaseverlerin birikimini artırarak onları gelecek seneye hazırladı. Festival bünyesinde ayrıca hepsi alanlarında uzman isimler tarafından ücretsiz sinema kursları verildi.

Kapanış gecesinde de açılışta olduğu gibi yoğun bir katılım mevcuttu. Ödül töreninde öncelikle Uluslararası ve Ulusal Altın Karagöz En İyi Kısa Filmlere ödülleri verildi. Ardından Uluslararası Altın Karagöz uzun metraj kategorisinde 12 ülkeden katılan filmler arasından Macaristan'dan İz Sürücü, en iyi film seçildi ve 40 bin dolarlık para ödülünü almaya hak kazandı.

Festivalin en çekişmeli bölümü ise her festivalde olduğu gibi Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması'ydı. Yarışma filmleri, Hayatın Tuzu, Nokta, Dilber'in Sekiz Günü, Fırtına, Son Cellat, Başka Semtin Çocukları, Gökten Üç Elma Düştü, Gölge, Gitmek ve Süt gibi hem ödüllü hem de ilk filmlerden oluşuyordu. Çoğu itibarıyla Altın Portakal'a da katılan filmlerin içinden sürpriz bir şekilde "İnsana doğadaki yerini yeniden hatırlatmak için yola çıktım." diyen Raşit Çelikezer'in 'Gökten Üç Elma Düştü' filmi en iyi film ve en iyi senaryo ödülüne layık görüldü. Çelikezer, 75 bin YTL'Lik para ödülünün de sahibi oldu. Geceden en bereketli dönen ise Cemal Şan'ın yönettiği Dilber'in Sekiz Günü oldu. En iyi erkek ve kadın oyuncu ödülünün yanı sıra SİYAD tarafından da en iyi film seçildi. Derviş Zaim, Nokta filmiyle en iyi yönetmen ödülüne layık görüldü. Jüri özel ödülü ise Murat Düzgünoğlu'nun ilk uzun metraj çalışması 'Hayatın Tuzu'nun oldu.

ÖDÜLLER

Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması:

En İyi Film: Gökten Üç Elma Düştü

En İyi Yönetmen: Nokta / Derviş Zaim

En İyi Senaryo: Gökten Üç Elma Düştü / Raşit Çelikezer

En İyi Kadın Oyuncu: Dilber'in Sekiz Günü / Nesrin Cevadzade

En İyi Erkek Oyuncu: Dilber'in Sekiz Günü / Fırat Danış

Jüri Özel Ödülü: Hayatın Tuzu

SİYAD En İyi Film: Dilber'in Sekiz Günü

Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması

En İyi Film: İz Sürücü

En İyi Yönetmen: Aşk Ve Diğer Suçlar

En İyi Senaryo: Uyurgezer Ülke / Teresa Prata

En İyi Kadın Oyuncu: İlgisiz / Kathryn Worth

En İyi Erkek Oyuncu: Thomas / Lasse Pöysti

Jüri Özel Ödülü: Ebabil

SİYAD En İyi Film: Diyet

Ulusal Altın Karagöz Kısa Film Yarışması

En İyi Film: Tek Notalık Adam

Jüri Özel Ödülü: Açık Rüya

Uluslararası Altın Karagöz Kısa Film Yarışması

En İyi Film: Sekans 01-Plan 02

Jüri Özel Ödülü: Acımasızlık

Nesibe Özbudak
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2008 Cumartesi 17:31:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?