1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

"Altı Zirve Projesi"

Kürekle Atlas Okyanusu'nu geçen ilk Türk olan Erden Eruç, 7 ayda Büyük Okyanus'u geçerek Avustralya'ya ulaşmak için 2007 yazında San Fransisko'dan demir alacağını söyledi.
 
29 Ocak-2 Mayıs 2006 tarihleri arasında kürekle Atlas Okyanusu'nu geçen Erden Eruç, şimdi de Pasifik'te kürek çekmeye hazırlanıyor. 2007'nin mayıs ayında Seattle'dan San Fransisko'ya bisikletle gidip haziran ayında oradan denize açılacak olan Eruç, Türkler için yeni bir "ilk" teşkil edecek bu geçişiyle Avustralya kıyılarına ulaşmayı hedefliyor.
 
ABD'deki Around-n-Over Vakfı'nın kurucusu Erden Eruç, dünyada ilk kez gerçekleştirilecek olan kas gücüne dayalı bir projeye imza atıyor. "Altı Zirve" adlı proje süresince Eruç, 6 kıta arasındaki okyanuslarda kürek çekerek ilerleyecek, karaya ulaştığında bisiklete binecek ve Güney Kutbu hariç her kıtanın en yüksek zirvesine tırmanacak. Hiçbir motorlu araç kullanmadan yola devam etmeyi amaçlayan Eruç, karaya çıktığı noktadan itibaren zirvelerin her birine kas gücüyle ilerleyecek. "Gönlümde Batı Papua'daki yerli kültürünü görmek yatıyordu" diyen Eruç, Okyanusya'nın en yüksek noktası olan Batı Papua'daki Carstenz'e çıkmak üzere izin almanın adadaki bağımsızlık hareketleri nedeniyle mümkün olmayacağını anlayınca, onun yerine Avustralya'nın en yüksek noktası olan Kosciusko zirvesine tırmanmaya karar verdi.
 
Tahminen 6 bin 700 deniz mili mesafe kat edeceği geçişinde mümkün olursa güney Pasifik'teki Polinezya adalarından birine uğrayacak olan Eruç, Avustralya'nın doğu kıyısında karaya çıkmayı hedefliyor. "Avustralya'nın kuzeydoğusunu kapatan Büyük Mercan Resifi'nin güneyinden dolanacağım, aksi takdirde tekneyi kaybetmemek için çekici istemem gerekebilir" diyen Eruç, şunları söyledi:
 
"Avustralya'ya yaklaşırken güneydoğudan aleyhte rüzgar alacak. Bu kış Pasifik'teki su sıcaklığının normalin üstünde seyredeceğini ve dolayısıyla El Nino şartlarının şimdiden oluştuğu belirtiliyor. Genellikle bu şartlar ticaret rüzgarlarında zayıflatıcı etki meydana getiriyor. Ama ben sakin bir geçiş umuyorum." 

"Bir okyanus kürekçisinin temposu günde 30 deniz mili, ayda bin deniz mili civarındadır" diyen Eruç, geçişinin 7-8 ay sürebileceğini ve bu sefer balık tutmaya özellikle gayret edeceğini söyledi.
 
İçinde 8 aylık yiyecek ve su kaynatmak üzere yakıt bulunacak olan teknede, deniz suyundan tuzu arıtarak tatlı su üretecek elektrikli bir su cihazı ve bunun gibi bütün elektrikli aksamı çalıştıracak aküleri şarj eden güneş panelleri yer alıyor. Okyanus geçişleri için özel olarak inşa edilmiş tekne su tutmuyor ve büyük bir dalgada devrilirse kendiliğinden doğrulacak şekilde tasarlanmış bulunuyor.

"6 ZİRVE PROJESİ" 

Toplam 6 yıl sürecek olan "Altı Zirve" projesi sırasında haber ve eğitim içerikli bilgi paylaşımı sağlanarak, insanoğlunun sadece kendi gücüne dayanarak doğayla mücadelesi gözler önüne serilecek. Bu sayede, yolculuk sırasında yaşananlar, öğrenilenler ve düşünülenler, özellikle öğrencilerle paylaşılabilecek. Around-n-Over Vakfı ve Erden Eruç, bu projeyle öğrencilere dünyayı tanıtacak yeni bir pencere açmayı amaçlıyor. Erden Eruç ayrıca, İLKYAR Vakfı aracılığıyla Türkiye'deki öğrencilere de katkı sağlamayı planlıyor.
 
Erden Eruç, 2003 yılında Seattle'dan bisikletle yola çıkıp Alaska'daki McKinley (Denali) zirvesine ulaşarak projenin ilk etabını tamamladı. Daha sonra Seattle-Miami arasını bisikletle kat eden Eruç'un planladığı takvim ise şöyle:
 
"2007 Haziran: Büyük Okyanus'u kürekle geçmek üzere San Fransisko'dan demir alış.
 
2008 Bahar: Büyük Okyanus geçişini tamamlayarak Avustralya'ya varış, Kosciuzko Dağı'na ilerleme ve tırmanış.
 
2009 Nisan: Avustralya'nın batısındaki Geraldton Limanı'ndan Hint Okyanusu'na açılış. Hindistan kıyılarına varış ve Nepal'e doğru bisiklet yolculuğu. Sonbaharda Everest'e tırmanış.
 
2010: Pakistan, İran, Azerbaycan üzerinden Gürcistan-Rus sınırındaki 
Avrupa'nın en yüksek noktası olan Elbrus Dağı'na gidiş ve tırmanış. Türkiye, Suriye, Ürdün, Mısır, Sudan, Kenya üzerinden
Tanzanya'daki Afrika'nın en yüksek zirvesi Kilimanjaro'ya gidiş ve tırmanış.
 
2011: Tanzanya'dan Namibya'ya kadar bisikletle gittikten sonra Brezilya'ya doğru güney Atlas Okyanusu'nu geçiş. Arjantin'deki Aconcagua Dağı'na tırmanış.

2012: Seattle'a dönüş."
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2006 Salı 16:06:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?