6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

"Evlenmeden gözünüzü dört açın!"

MUTLU EVLİLİĞİN SIRRI

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evlenecek gençlerin evlilik öncesi net konuşmaları gerektiğini belirterek, 'sonradan eşimi değiştiririm' gibi düşüncelerin yanlışlığına dikkat çekti. Tarhan, "Evlenmeden önce gözünüzü dört, evlendikten sonra yarım açın" dedi.

Bursa İl Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu tarafından düzenlenen 'aile içi iletişim' konulu konferans Tayyare Kültür Merkkezi'nde yapıldı. Orhan Camii imam hatibi Ali Keleş'in okuduğu Kur'an-ı Kerim'le başlayan konferansta konuşan Müftü Mahmut Gündüz, "Eşimize 'seni seviyorum' diyemediğimiz için bu hallere geldik. İnsan sevgisini en yakınına bile söyleyemez oldu. Yanlış yapıyoruz. Sevginizi dile getirmekten korkmayın" dedi.

Ardından kürsüye gelen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evlilikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Evliliği yönetmenin bir şirketi yönetmekten çok farklı olmadığını vurgulayan Tarhan, şirketlerde bir otoriter, bir de demokratik işleyiş olduğunu, otoriter işleyişte, 'burada benim sözüm geçer, kararları ben veririm, kuralları ben koyarım' tarzının hakim olduğunu söyledi. Demokratik işleyişte ise ortak kararlar alındığını ve her türlü adımın beraber atıldığını kaydeden Tarhan şöyle devam etti:

"Evlilik, ömürlük bir yolculuktur. Bu uzun yolculukta, tahmin edilemeyecek kadar güzel anlar da yaşanır, hesaba katılmayan meseleler de baş gösterir. Önemli olan, bir kere kanatlandıktan sonra hep havada kalmayı başarabilmektir. Duyguyla mantığı, aşkla arkadaşlığı dengede tutabilen kişiler, bu yolculukta menzile varabilirler. Evlilikte ön önemli unsurlardan biri iyi niyet kuralıdır. Toplumsal hayatın ön önemli kurumu olan ailede iyi niyetle her şey çözülür. Eşini mutlu eden erkek, çocuklarının iyi  yetişmesini sağlar. Mutluluk için de iyi niyet şarttır".

Evlenecek çiftlerin karşılıklı her şeyi ayan beyan konuşması gerektiğini belirten Tarhan, evlilik ilişkilerinde birçok kişinin psikolojisinin bozulduğunu söyledi. Bazı gençlerin evlenmeden önce partnerinin bazı davranışlarını, 'Hele bir evlenelim' diyerek önemsemediğini, ancak ilerleyen dönemde o davranışların evliliği bitirme noktasına getirdiğini anlatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gençlere "Evlenmeden önce gözünüzü dört açın, evlendikten sonra yarım açın" diy nasihatte bulundu.

Evlilikte fedekarlığın önemini de anlatan Tarhan, eşlerin evlilikleri sırasında bir engelle karşılaşırlarsa, 'bu evliliği götüremiyorum' yerine, 'bu engeli nasıl aşarım?' diyerek çözüm araması gerektiğini kaydetti. Bekledikleri mutlulukları yakalayamayan gençlerin aynı gemide olduklarını unutmayıp, hemen gemiyi terk etme hesabı yapmaması gerektiğinin altını çizen Tarhan, "Kendi kişiliklerini ezdirmeden evliliği nasıl yürüteceklerini düşünmeliler. Her problemin mutlaka bir çözüm yolu vardır veya bulunabilir" dedi.

MUTLU EVLİLİĞİN SIRRI
MUTLU EVLİLİĞİN SIRRI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2010 Cumartesi 12:30:05
Güncelleme :15 Mayıs 2010 Cumartesi 13:05:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?