6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

1 milyon fidan toprakla buluşuyor

BİR MİLYON FİDAN TOPRAKLA BULUŞUYOR

Osmangazi Belediyesi’nin Orman Bölge Müdürlüğü’yle birlikte yürüttüğü “1 milyon fidan” kampanyası kapsamında binlerce fidan önümüzdeki günlerde toprakla buluşacak. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri Türkiye’de ilk kez kullanılan Mini Ekskavatör aracıyla dikim yapılacak alanlarda çalışma yürütüyor.

Bahar aylarıyla birlikte binlerce fidanı toprakla buluşturmaya hazırlanan Osmangazi Belediyesi, bu yoldaki ilk önemli adımı geçtiğimiz günlerde Orman Bölge Müdürlüğü ile imzalanan protokolle atmıştı. Protokol çerçevesinde ağaçlandırılacak bölgeler yoğun bir çalışmayla fidanların toprakla buluşacağı günlere hazırlanıyor. Doğanın mevsim koşulları çerçevesinde fidan dikimine izin verdiği sürecin başlamasıyla ‘1 milyon fidan’ kampanyası için görkemli bir tören düzenlenecek. Daha yeşil bir Bursa için başlatılan kampanya kapsamında binlerce fidan kentin dört bir yanında oluşturan alanlarda toprakla buluşacak.

Osmangazi Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün birlikte yürüttüğü çalışmalar kapsamında Demirtaş, Ovaakça, Avdancık, Seferiışıklar ve Soğukpınar gibi alanlarda hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Orman Bölge Müdürlüğü bozuk orman alanlarında düzenlemeler yapıyor. Bu alanlardaki iyi ağaç türleri korunarak bakımları yapılırken, bozuk orman alanlarındaki ağaçsız boşluklarda ise toprak işlemesi ve arazi hazırlığı yapılarak dikime hazır hale getiriliyor. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nün Türkiye’de ilk kez kullandığı Mini Ekskavatörler, proje alanlarındaki verimi daha da artırıyor.

Proje kapsamındaki alanlarda yüzde 40’tan fazla meyilli sahalarda traktör ile arazi hazırlığı yapılamıyordu. Bu şekildeki meyilli sahalarda halen işçi ile diri örtü temizliği ve dikim terasları yapılarak ağaçlandırılma çalışmaları sürdürülüyor. Arazi hazırlığı işçi ile yapılan ağaçlandırma çalışmaları çok güç, meşakkatli ve pahalı bir yöntem. Ayrıca başarı oranı da oldukça düşük. İşçi ile yapılan terasların derinliği 30-35 santimetre ve genişliği 60-80 santimetreyle sınırlı kalıyor. Su tutma kapasitesi ve dikim başarı oranı ise belli sınırlarda kalıyor. Aynı zamanda alanda diri örtü temizliği yapıldığı için mevcut bitki örtüsü temizlendiğinden ekosistem sert bir şekilde müdahale görüyor.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğünce Türkiye’de ilk kez mini ekskavatörlerle yapılan çalışmalarda 100-180 santimetre genişlikte seki terası ve 50-80 santimetre derinlikte dikim çukurları açılarak su tutma kapasitesi azami seviyeye çıkartılıyor. Böylece dikimin başarı şansı artırılıyor. Ayrıca seki teras haricinde, terasların aralarında kalan bitki örtüsüne dokunulmadığından ekosistem fazla müdahale görmüyor ve biyolojik çeşitlilik korunuyor. Açılan geniş teraslarda dikilen fidanların takibi ve bakımı kolaylaşıyor. İşçi ile arazi hazırlığına kıyasla maliyet çok daha düşük oluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2010 Pazartesi 15:43:02
Güncelleme :1 Şubat 2010 Pazartesi 16:10:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?