3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

100 yıllık tasvirler görücüye çıktı

BURSA'DA 100 YILLIK TASVİRLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Uluslararası 13'ncü Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’nde, Karagöz ustası Hayali Küçük Ali’nin 1900’lü yılların ilk yarısında deve derisi üzerine kökboyaları ile elde yaptığı 100 yıllık tasvirleri sergileniyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen festivalde, Türkiye'de Cumhuriyet öncesi Karagöz ve Hacivat sanatının en bilindik temsilcisi olan Hayali Küçük Ali’nin, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Milli Kütüphane Başkanlığı arşivinde bulunan ve ikinci kez kamuya açık bir mekanda sergilenen 100 yıllık Karagöz oyunu tasvirleri sergileniyor. Küçük Ali’nin ölümünün 25. yıldönümünde Tayyare Kültür Merkezi Cemal Nadir Güler Sanat Galerisi’nde izlenime sunulan sergide, sanatçının ‘Gülme Komşuna Gelir Başına’, ‘Kâğıthane Sefası’, ‘Kanlı Kavak’, ‘Bahçe Oyunu’, ‘Cazular’, ‘Ağalık Oyunu’, ‘Kanlı Nigar’ ve ‘Tahir ile Zühre’ adlı oyunlarının tasvirleri sergileniyor. ‘Balerin Karagöz’ tasvirinin de bulunduğu sergide, Hacivat, Karagöz ve kızlarının tasvirleriyle Arap, Canbaz, Beberuhi, Zenne, Çengi, Ödüllü Pehlivan, Tuzsuz Deli Bekir, Canbaz, Cin, Çelebi gibi tanıdık Karagöz karakterleri de izlenime sunuluyor.

Hayali Küçük Ali İstanbul’da, 1886 (1302) yılında doğdu, 7 Aralık 1974’de Ankara’da öldü. Asıl adı Mehmet Muhittin Sevilen’dir. Karagözcülük sanatına 8 yaşındayken heves eden Küçük Ali, sanatını devrinin ünlü Karagözcülerini seyrederek öğrenmiştir. Ünlü Karagözcülerden Hayâlî Saraç Hüseyin’in yanında Karagözcülüğe başlayan Küçük Ali, ilk kez 14 yaşındayken Fatih’in Draman mahallesinde Karagöz oynatmış ve “Hımhımlı Mandıra” oyunu çok beğenilmiştir. Hayâlî Küçük Ali takma adını o zaman almış, bu isimle tanınmıştır. Geleneksel temaşa sanatının önde gelen isimlerinden olan Sevilen, Türkiye'de Cumhuriyet öncesi Karagöz ve Hacivat sanatının en bilindik temsilcisi, Cumhuriyet sonrasında Atatürk'ün huzurunda gösteri yapmış ve onun tarafından desteklenmiş bir sanatçıdır. 60 yıla yakın karagöz oynatarak bu oyunun üstatları arasına giren Hayalî Küçük Ali, 20 yıl Ankara radyosunda karagöz oyunu oynatmıştır. Milli Kütüphane’de 277 adet tasviri ve 1 adet perdesi, Ankara Etnografya Müzesi Hagem arşivinde de Karagöz tasvirleri koleksiyonları bulunan sanatçının Milli Kütüphane müzik bölümünde de 19 ses bandı bulunmakta.

BURSA'DA 100 YILLIK TASVİRLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI
BURSA'DA 100 YILLIK TASVİRLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2009 Perşembe 10:46:02
Güncelleme :10 Aralık 2009 Perşembe 12:52:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?