5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

112 sapıkları tespit edildi

Bursa 112 Acil Servis’i arayarak çalışanlara tacizde bulunan 105 kişinin savcılığa sevk edildiği bildirildi. Teknoloji sayesinde, tacizciler, sisteme ’sapık’ diye kaydedililirken, merkezdeki görevliler bu kişilerin aramalarına artık cevap vermiyor.

Mevcut dijital sistemde toplam aramaların yüzde 50’sini yaptığı tespit edilen tacizcilerden sabıkalı olanlar sisteme ’sapık’ diye kaydedililirken, merkezdeki görevliler bu kişilerin aramalarına artık cevap vermiyor.

112 Acil Servis Şube Müdürü Süleyman Arı, 2004 yılı içinde merkezi arayarak, çalışanları taciz eden 105 kişiyi savcılığa şikayet ettiklerini belirterek, "Bu kişiler acil yardıma ihtiyacı olan hastalara müdahaleyi geciktiriyor. Cezadan çok bu kişileri insafa çağrıyoruz. Bir gün onlara da yardıma muhtaç olduklarında bir sapığın telefonu yüzünden geç müdahale edebiliriz" dedi. Arı, yıl sonunda tam otomasyon sistemine geçtiklerinde gereksiz aramaların önüne geçileceğini de söyledi.

Gereksiz aramalardan en çok mustarip olan çalışanlar ise taciz maksatlı aramalardan yakındılar. 112 Komuta Merkezi görevlisi Meltem Orhan, sapıkları ’müzmin’, ’günübirlikçi’, ’iç çamaşırcı’, ’küfürcü’ ve ’sandalyeci’ gibi çeşitlere ayırdıklarını söyleyerek, "Her yaştan telefon sapığı ile karşılaşıyoruz. Mevcut sistemde sapıkları ve asılsız ihbarları algılamak için ilk olarak ses tonunu dikkate alıyoruz. Daha sonra telefon numarasını kayıt altına alarak arayan kişinin rahatsızlığını soruyoruz. Aynı kişi bir daha gereksiz aradığında bu telefon numarasını kaydediyoruz" diye konuştu.

Sapıkların oturduğu bölgenin de telefon numarasından anlaşıldığını vurgulayan Orhan, asılsız ihbar sahiplerinin genelde kendilerini ele verdiklerini de ifade etti. Z

aman zaman ilginç olaylarla da karşılaştıklarını söyleyen Orhan, "Bazı kişiler bizi ambulans şoförü zannederek hadi bırak konuşmayı da olay yerine gel diyorlar. Ayrıca, 12 yaş üstü çocuklar arayarak ağıza alınmaz küfürler ediyorlar. Askerler arasında bile gereksiz arama yapanlar oluyor. Bunların hangi birlikteki ankesörlü telefondan aradıklarını tespit ederek komutanlarına şikayet ediyoruz. En çok lüzumsuz arama ise 2. el cep telefonu alan kişilerin, telefonlarının çalışıp çalışmadığını öğrenmek için aramaları oluyor. Bunda dükkan sahiplerinin de teşviği oluyor, ücretsiz diye bizi arattırılyorlar. Yaralı havyanlara bile yardım istiyenler oluyor" şeklinde konuştu.

Gelen aramaların yüzde 50’sinin erkek sapıklardan oluştuğunu açıklayan Orhan, serviste erkeklerin çalıştığı dönemlerde de bayan sapıkların hatlara dadandığına dikkat çekti. Orhan, komuta merkezini sürekli rahatsız edenlerin aradıklarında telefon ekranına ’sapık’ ibaresinin düştüğünü belirterek, bu hatta cevap vermeden iptal ettiklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2005 Cumartesi 14:00:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?