2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

130 yıl sonra buluştular

Arnavutluk-Macaristan arasında 1870'li yıllarda çıkan savaş sırasında dünyanın çeşitli ülkelerine dağılan Bosna Hersekli iki aile, 130 sene sonra buluştu.

Edinilen bilgiye göre 130 yıl önce İnegöl'e gelen Salih ve Besim kardeşlerden Besim Karabasic, bir yolunu bulup yeniden Bosna Hersek'e dönerken, Salih ise İnegöl'de yaşamaya devam etti. Birbirlerinden ayrı düşen bu iki kardeşin torununun torunları, Bosna Hersek'te her yıl düzenlenen Ayvaz Dede Şenliklerinde karşılaştı. Besim'in torunun torunu Hamed Karabasıc ve eşi Enisa, İnegöl'e gelerek Mahmut Demirtaş ve ailesini ziyaret etti. İki ailenin bir araya gelmesi sırasında duygulu anlar yaşandı.

Ayvaz Dede Şenliklerinde tanıştıkları dördüncü kuşaktan akrabalarını İnegöl'deki evlerinde ağırlayan Demirtaş ailesi, bu buluşmayı ayarlayan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile İnegöl Bosna-Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği idarecilerine teşekkür etti.

İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür Derneği'nin eski başkanlarından Mahmut Demirtaş, savaşta dağılan ailenin 130 sene sonra bir araya geldiğini belirterek, "Geçen sene belediyemiz ve derneğimizin iş birliği ile düzenlenen organizasyonla Bosna Hersek'te Ayvaz Dede Şenliklerine katıldım. Şenlikte, yetkililerden akrabalarımı bulmak için yardım istedim. Şenlikte dedemin babasının kardeşi olan Besim'in torununun torunuyla tanışma imkanı buldum. Hamed Karabasıc'i görünce çok duygulandım. Yıllar sonra insanın dördüncü kuşaktan akrabasını görmesi çok alışılagelmiş bir şey değil. Hamed ağabeyim babama çok benziyor. Ağabeyimden diğer akrabalarımı görmek için yardım istedim, diğerleriyle de görüştük. Bizim yaklaşık 50 hanede akrabamız var. Hepsiyle tanışma imkanı bulamadım ama birçoğuyla görüştüm. Bu çok güzel bir duygu" dedi.

Demirtaş, her yıl kendilerini Ayvaz Dede Şenliklerine götürerek akraba köprüsünü kurmak için yardımcı olan Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a teşekkür etti.
Bosnalı Hamed Karabasıc ise, yıllar sonra akrabalarını görünce çok mutlu olduğunu belirterek, "Geçen yıl Mahmut ile Ayvaz Dede Şenliklerinde karşı karşıya gelince çok şaşırdım. Yıllar sonra bir akrabamın olduğunu öğrenince büyük sevinç yaşadım. Şimdi kendilerini ziyarete geldik. Bu bağımız daha da çok güçlenecek" diye konuştu. Eşi Enisa Karabasıc ise, tanıştıkları anı anlatırken gözyaşlarını tutamadı.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2011 Cumartesi 17:28:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?