3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

130 yıllık hasret sona erdi

SARAYBOSNA'DA 130 YILLIK HASRET SONA ERDİ

Saraybosna'da 130 yıl önce Avusturya Macaristan İmparatorluğu döneminde yıkılan tarihi Bakırbaba Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde, Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz'ın katkılarıyla yeniden inşa edilerek ibadete açıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bakırbaba Camii önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'in, Türkiye'nin Avrupa'nın ortasındaki kardeşi olduğunu söyledi. Türkiye'den Bursa'dan selamlar getirdiğini belirten Başkan Altepe, "Saraybosna ve kültürümüz için çok önemli olan, 130 yıl önce bu topraklardan kazınarak atılmak istenmiş bir eseri ayağı kaldırdık. Bizler, dost ve kardeş Bosna Hersek'te bulunmaktan çok mutluyuz. Biz burada kendimizi evimizde hissediyoruz. Çünkü sizler kardeşimiz, akrabalarımız, dostlarımızsınız. Onun için bugün bu güzel vuslat gerçekleşiyor. Sizler bizim Avrupa'da kültürümüzü yaşatan, inancımızı yaşayan, bunu sürdürmekte kararlı olan ve her zaman için Türkiye'nin de desteği ile bunu sürdürecek olan çok değerli dostlarımızsınız. Bu kültürü bu inancı yaşatmak konusunda ortaya konacak olan tüm faaliyetlerde her zaman savaşta ve barışta, sıkıntılı ve mutlu günde beraber olacağız. AK Parti iktidarı ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, her zaman için sizlerin arkasında olacaktır. Aynı zamanda bizler de, hükümetimiz gibi yerel yönetimler olarak, sivil toplum kuruluşları ile dost ve akraba kuruluşlarla birlikte her zaman sizlerin yanındayız. Bu güzel açılışın gerçekleşmesi konusunda büyük katkıları olan ve kendisini tanımaktan büyük mutluluk duyduğum Hafız Hacı Muliç'i rahmetle anıyorum. Onun hedeflerini en iyi şekilde el birliği ile gerçekleştirmiş olduk. Bu eserlere her zaman destek olan değerli iş adamlarımızı da şükranlarımızı arz ediyorum. Çok değerli Starigrad Belediye Başkanı İbrahim Hacıbayric'e de Saraybosnalıların 130 yıllık bu hasretini gidermemizde yardım ettiğini için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Durmazlar Makina Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz'ın bu projeye hiç düşünmeden destek verdiğini hatırlatan Altepe, Durmaz'a teşekkür etti.

Bosna Hersek Reisül Uleması Mustafa Ceriç de, yapısı açısından küçük, ancak manevi açıdan çok büyük bir eserin açılışını yaptıklarını söyledi. Bu açılışta üç Recep'in bir araya geldiğini belirten Ceriç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklenen, Başkan Recep Altepe'nin gayretleriyle ile recep ayında açılması kısmet olan bu eserin Saraybosna için büyük bir anlam ifade ettiğini söyledi.

Ceriç, "Bizi yüzyıllarca unutturmaya çalıştılar. Hafızamızı silmeye çalıştılar. Hem kendimizi hem tarihimizi, hem coğrafyamızı, hem de kültürümüzü yok etmeye çalıştılar. Ama her zaman aramızdaki bazı insanlar buna izin vermediler. Bu tarihi eseri ayağa kaldıran Hafız Hacı Muliç de onlardan birisidir. Bizim hafızamız çok önemli. O hafızayı silmeye çalışıyorlardı. Biz buna izin vermiyoruz. Ancak bundan sonra tüm Saraybosna vatandaşlarına buradan sesleniyorum: Uyanın! Uyanma zamanı geldi. Hepiniz kalkın ve bunu yapmaya çalışanlara izi vermeyin. Türkiye'de gelen kardeşlerimize ve bu caminin yapımına katkıda bulunan herkesi tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum" dedi.

Starigrad Belediye Başkanı İbrahim Hacıbayriç de, başta Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursalı hayırsever iş adamları olmak üzere bu caminin yapımında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Okunan Kuran-ı Kerim ve duaların ardından cami ibadete açıldı. Mustafa Ceriç, iş adamı Hüseyin Durmaz'a caminin temsili anahtarını verirken, Altepe'ye de katkılarından dolayı teşekkür ederek, caminin maketini hediye etti.

Törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, İnegöl Belediye Başkanı Ali Nur Aktaş, Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, Kemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ile Bursa'dan çok sayıda bürokrat ve iş adamı katıldı.

SARAYBOSNA'DA 130 YILLIK HASRET SONA ERDİ
SARAYBOSNA'DA 130 YILLIK HASRET SONA ERDİ
SARAYBOSNA'DA 130 YILLIK HASRET SONA ERDİ
SARAYBOSNA'DA 130 YILLIK HASRET SONA ERDİ
SARAYBOSNA'DA 130 YILLIK HASRET SONA ERDİ
SARAYBOSNA'DA 130 YILLIK HASRET SONA ERDİ
SARAYBOSNA'DA 130 YILLIK HASRET SONA ERDİ
SARAYBOSNA'DA 130 YILLIK HASRET SONA ERDİ
SARAYBOSNA'DA 130 YILLIK HASRET SONA ERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2011 Pazartesi 18:18:00
Güncelleme :28 Haziran 2011 Salı 12:26:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?