6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

15 yıldır bitmeyen hastane!

AKIL HASTANESİ 15 YILDIR BİTİRİLEMİYOR

Bursa'da, bir süre önce vefat eden hayırsever işadamı tarafından 1995 yılında temeli atılan, ardından Sağlık Bakanlığı'na devredilen Dörtçelik Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesi'nin 15 yıldır bitirilememesi tepkiye sebep oluyor.

Bursa'nın çeşitli yerlerine çok sayıda okul ve hastane yaptıran merhum işadamı Mustafa Dörtçelik'in merkez Nilüfer ilçesi Görükle beldesinde 15 yıl evvel temelini attığı Dörtçelik Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesi'nin inşaatı, hükümetin hayırlardan KDV almaya başlaması üzerine bir süre sonra durdu. Bina, Dörtçelik'in ölümüyle Sağlık Bakanlığı'na devredildi. 2006'dan bu yana 18 milyon TL ödenek ayrılan hastaneye yıllardır çivi çakılmadı.

Hastane önünde basın açıklaması yapan CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, 15 ay önce Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına bu konuda soru önergesi verdiğini belirterek, "Yıllardır bu hastaneye çivi çakılmıyor. İnşaat bir türlü bitirilemedi. Son 4 yılda 18 milyon TL ödenek ayrılmış. 2008'de 15,680 milyon TL, 2009'da da 2 milyon TL ödenek tahsis edilmiş. İnşaat bedeli 25 milyon TL görülüyor. Ancak inşaat halen tamamlanmadı. Pazartesi günü konuyla ilgili ikinci bir önerge vereceğim. Çünkü ayrılan ödenek nerede kullanılmış, onu bilmiyoruz. Gördüğümüz, inşaata çivi bile çakılmadığı. Burası akıl ve ruh sağlığı hastanesi, ancak gördüğüm kadarıyla hastaneni akıl ve ruh sağlığı bozulmuş" dedi.

Demirel, Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından kendisine verilen bilgide, hastanenin 31 Aralık 2000'de bitirilmesi gerekirken, hayırsever işadamı Dörtçelik'in vefatıyla sürecin uzadığının ifade edildiğini, ancak inşaatın bir türlü bitirilemediğini söyledi. Sağlık Bakanı Akdağ'ın 200 yataklı hastanenin inşaatın 2010 yılında bitirileceğini açıkladığını anlatan Demirel, "Biz ödeneklerin nerede kullanıldığını merak ediyoruz. İnşaat atıl vaziyette, camlar kırık. Bu hastane bölge için önemli. Ancak hükümetin inşaatı tamamlayarak başka bir hastane olarak kullanmayı hedeflediğini sanıyorum" diye konuştu.

İşadamı Mustafa Dörtçelik, dönemin Başbakanı Abdullah Gül'den, 57. Hükümet döneminde uygulamaya konulan hayırlardan yüzde 18 KDV alınmasının kaldırılmasını istemişti. Bursa'da 35 yıldır yaptırdığı okul, yurt ve huzurevlerine ilave olarak yaptırdığı Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesi'nin ölmeden önce bitirilmesi için dua ettiğini söyleyen Dörtçelik, mektubunda, "57. Hükümet, 2.5 yıl önce hayırlara KDV uygulaması başlattı. Ardından dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş, bana, 'Sen hastaneleri bitir, gerekirse KDV'leri bakanlık bütçesinden karşılayacağız' diyerek söz verdi. Ben de eserlerin yarım kalmaması için 1 trilyonun üzerinde KDV ödedim. Protokole göre bakanlığın yapması gereken kısımları da tamamladım. Ancak, bakanlıktan 2 hastanenin de tasfiye edilmesinin istendiği yönündeki yazıları görünce beynimden vurulmuşa döndüm" demişti.

Dörtçelik, kendi adını verdiği çocuk hastanesinin de bitirilmesini göremeden 2005'de vefat etmişti.

AKIL HASTANESİ 15 YILDIR BİTİRİLEMİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2010 Cumartesi 14:03:00
Güncelleme :6 Kasım 2010 Cumartesi 23:16:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?