3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

16 milyon öğrenci karne alıyor

16 MİLYON ÖĞRENCİ YARIN KARNE ALIYOR

Türkiye genelinde 16 milyon öğrenci için yarın sömestre tatili başlarken, Eğitim Bir-Sen Bursa Şubesi Başkanı Numan Şeker, eğitim meselelerinin çözümü için zihniyet devrimi gerektiğini söyledi.

Şeker, 2010-2011 öğretim döneminin 1. yarı yılının Türkiye genelinde 730 bin öğretmen ve 16 milyon öğrenci, Bursa genelinde ise 869 okulda 492 bin 961 öğrenci, 22 bin 150 öğretmen ve çözüm bekleyen birçok meseleyle birlikte sona ereceğini söyledi. Şeker, Türkiye'nin pek çok probleminin, bu arada eğitim ve eğitimcilerin meselelerinin çözümü için bir zihniyet devrimi gerektiğinin altını çizdi. Hürriyet alanlarını genişleten, yeni anayasa ile inancı gereği başını örten kızların hiçbir hukuki dayanağı olmayan yasaklarla eğitim hakkından mahrum bırakılması ayıbından Türkiye'nin kurtulmasını isteyen Şeker, öğretmen açığına da dikkat çekti.

100 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR

Öğretmen açığının kapatılması konusunda tatmin edici adımlar atılmasını isteyen Şeker, "Aralık 2010'da 30 bin öğretmen tayini yapılmasına rağmen, açık hala 100 binin üzerindedir. Bakanlık, 30 bini Şubat ayında olmak üzere en az 120 bin öğretmen tayin etti. Özellikle mecburi hizmet bölgelerinde öğretmen açığı giderek artmaktadır. 76 bin derslik açığının da giderilmesi yönünde çaba gösterilmesi eğitim çalışanlarının beklentisidir" dedi.

18. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararlara dikkati çeken Şeker, "Kararlar geçmiş yıllarda olduğu gibi tozlu raflar arasında unutulmamalıdır. Eğitimin kademeli olarak 13 yıla çıkarılması, Milli Güvenlik dersine branş öğretmenlerinin girmesi, eğitim çalışanlarına ödenmekte olan ek ders ücretlerinin 12 TL'ye çıkarılması, okul yöneticilerinin 6 saat derse girme mecburiyetinin '6 saate kadar derse girer' şeklinde değiştirilmesi başta olmak üzere şurada alınan kararların tamamı hayata geçirilmelidir" şeklinde konuştu.

EĞİTİM POLİTİKASI DEĞERLENDİRİLMELİ

OECD üyesi olan ülkeler arasında Türkiye'nin eğitim ve öğretim alanında son sıralarda yer aldığını kaydeden Şeker, "Eğitim sistemimizin daha vasıflı öğrenciler yetiştirebilmesi için gerekli tedbir alınmalıdır. Sıkça değişen sınav sistemleri başta olmak üzere eğitime ayrılan bütçe artırılmalı. Kalabalık sınıflar, öğretmen açığı, yeni müfredatların ve yapılandırmacı yaklaşımın uygulamasından kaynaklanan sıkıntılar, öğretmen yetiştirme ve istihdam biçiminden kaynaklanan problemlerle öğretmenler için hizmet içi eğitimin yeterli seviyede olmayışı gibi konular üzerinde çok durulmalıdır" diye konuştu.

VELİLERE ZAYIF KARNE UYARISI

2010-2011 birinci eğitim ve öğretim döneminin sona ermesiyle velilerin zayıf notları olan çocuklarına moral vermesi gerektiğini kaydeden Şeker, "Her yarı yıl tatilinde veya sene sonunda gündeme gelen zayıf karne konusu veliler tarafından fazla büyütülmemelidir. Karnenin zayıf olması, çocuğun zekasının göstergesi olarak değerlendirilmemelidir. Karne, başarının kıstası değildir, sadece bir değerlendirme sistemidir. Karnesi zayıf çocuklar ders çalışmaya zorlanmamalı, bunun için baskı görmemelidir" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2011 Perşembe 14:29:01
Güncelleme :27 Ocak 2011 Perşembe 18:06:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?